Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U silnic se začíná prodávat první burčák

Slovácko, Břeclavsko - Řidiči na Slovácku už mohou u cest spatřit první prodejce burčáku. „Ve středu jsem míjel první stánek s burčákem u Uherského Ostrohu a další pak za Starým Městem,“ popsal Zdeněk Šmýd. Jeho slova potvrzují i další řidiči.

15.8.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Nabízet tento mok tak brzo zákonu neodporuje. „Burčák se může prodávat od 1. srpna do 30. listopadu,“ informovala tisková mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídová. Podle předseda Svazu vinařů Jiřího Sedla je skutečně možné, že jde o pravý burčák.

„Letos jsem měl na zahradě stolní víno už před deseti dny. Burčák, který se teď začal objevovat, se dělá z těch nejranější odrůd jako Irsai Oliver,“ vysvětlil Sedlo. Někdy se ale burčák vyrábí z dovezených hroznů. „Pak se nemůže jako burčák označovat. Pokud by byl dělaný z přivezených hroznů, bylo by to klamání spotřebitele,“ dodal Sedlo. Sedlo také tvrdí, že burčák z hroznů od toho z jablek většinou na první pohled nepoznáte. „Chuť vás může zmást, což poté může vést k tomu, abyste burčák dali na rozbor,“ upozornil Sedlo. Mok prodávaný u cesty může být kvalitní nebo také ne, vinaři ho ale spíše kritizují. „U cesty jsem si burčák nikdy nekoupil a nikomu to nedoporučuji. Těžko se dá věřit překupníkům, kteří možná kazí jméno vinařům,“ řekl vinař Radek Zlomek.

Ještě je čas

Na Slovácku se zatím burčák spíš nevyrábí. „Budu ho mít nejdřív za měsíc až měsíc a půl, nemám žádné rané odrůdy,“ prohlásil vinař Josef Škopík. Někteří vinaři z Polešovic tento nápoj ještě nedělají, i když rané odrůdy mají. „Na začátku září u nás máme vinobraní, takže si burčák nechávám až na tu dobu,“ potvrdil místní vinař Richard Drobil, proč si u nich dávají na čas. Někde se ale už na výrobu chystají. „My začneme s výrobou teprve po neděli. Nevím ale o nikom, kdo by v regionu burčák už dělal, i když už jsem také viděl ceduli, že ho prodávají. Myslím si, že ho vozí z jižní Moravy,“ doplnil Zdeněk Habrovanský ze Šlechtitelské stanice Polešovice.

U burčáku hlavně pozor na hygienu

Cedule s nápisem burčák. O kus dál stánek s hnědým až zlatavým nápojem v pet lahvích. Na Břeclavsku je to v těchto dnech častý jev. Lahodný nápoj začal plnit prodejcům peněženky. Zájem je podle nich velký, hlavně od kempujících turistů. Lidé by si ale měli všímat, co kupují. „Tohle je Irsai Oliver, z ničeho jiného by to teď nešlo dělat,“ ukazoval k nádobě plné voňavého nápoje Jiří Buček, který zakotvil se stánkem u autokempu Apollo.

O zákazníky neměl nouzi. Každých pár minut se u něj někdo zastavil, jednou auto, podruhé cyklista. „Dejte mi dva litry. A vy, kluci, budete večer bez jídla,“ usmál se na své děti turista, kterého zlákal čerstvě stočený burčák. Zákazníků je podle Bučka hodně. Lidé jsou, jak říká, naučení. „Na tomto místě prodáváme asi čtyři roky,“ vysvětlil obchodník, kterému nechybělo označení původu hroznů a jméno výrobce s kontaktem. A hygiena byla podle všeho také v pořádku. Už třetí den stála ve čtvrtek u silnice nedaleko Sedlece s burčákem Soňa Machučová z Valtic. I ona se setkává s nedůvěrou, jestli je burčák skutečně pravý. Vymyslela proto zajímavé řešení – vedle nádob s burčákem rozesela čerstvě ostříhané, zralé hrozny.

„Každý se může přesvědčit, že je u nás burčák z hroznů. Jsou sladké, ochutnejte,“ nabízela jeden ze střapců odrůdy Irsai Oliver. „Je to dobré, i když přijede na kontrolu státní inspekce,“ pokračovala prodejkyně, která jen za středu udala šestaosmdesát litrů burčáku.

A čím by se lidé měli u stánků řídit?

„Nekupovala bych třeba burčák, který prodejce čepuje do špinavých pet lahví,“ radí konzumentům sladkého nápoje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová. V dnešní době už výrazně ubylo obchodníků, kteří burčák ředí vodou. To je podle zákona nepřípustné, stejně jako jeho výroba z jiných než tuzemských hroznů či dokonce jiného ovoce. V takových případech se nejedná o burčák, ale částečně zkvašený hroznový mošt. Ten lze vyrábět třeba i z dovezených hroznů – například z Maďarska. Prodejce pak samozřejmě musí výrobek takto označit.

„Loni putovalo do laboratoří devětačtyřicet vzorků a jen u sedmi se potvrdilo ředění vodou. To je lepší výsledek než v předchozích letech,“ podotkla mluvčí inspekce. Kontroloři objíždějí prodejce od prvního srpna do konce listopadu, kdy zákon umožňuje prodej burčáku.Ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec by burčáku vyrobenému z odrůdy Irsai Oliver věřil. „Už před čtrnácti dny jsem ochutnal tyhle bobule. Ale jestli někdo zajede do Maďarska a koupí hrozny tam to nezjistíme. Možné to samozřejmě je,“ poznamenal.

A jak tedy poznat kvalitní burčák?

Prodejci většinou dávají lidem na místě vzorek ochutnat. Na barvě tolik nezáleží, pokud ovšem není vyloženě tmavě hnědá. „Pro obyčejného spotřebitele je to těžko definovatelné. Burčák stále pracuje a vyvíjí se, jak probíhá proces kvašení,“ vysvětlila mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Jitka Cilečková, Jiří Ševčík

15.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vladimír Říha, Pražská strojírna
1

Exředitel Pražské strojírny bral 10 let plat na neplatnou smlouvu

Christian Lindner, šéf FDP
18

Opoziční smlouva v Německu? Sociální demokraté uvažují o CDU

AUTOMIX.CZ

Tesla každou minutu prodělá 170 tisíc korun. A někteří už věští datum konce

Zakladatel Tesly Elon Musk je sice vizionář se snahou zachránit planetu, ale podle některých není právě ukázkovým prototypem schopného byznysmena. Myslí si to přinejmenším Bob Lutz, který má v automobilovém průmyslu desítky let zkušeností.

Ano bude předsedat sedmi výborům. Demokratický blok čtyřem

Podle dohody sněmovních stran bude mít hnutí ANO předsedy sedmi výborů, Demokratický blok tvořený ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN čtyř výborů. Po dvou výborech povedou Piráti, SPD a KSČM, předsednictví v jednom získá ČSSD. O obsazení komisí budou strany podle šéfa komunistického poslaneckého klubu Pavla Kováčika znovu jednat příští týden ve středu.

AKTUALIZUJEME

Stahují se nad vrahem z roku 1997 mračna? Jeho obětí byla dvacetiletá Lucie

Na první pohled zoufalý pokus, ve skutečnosti geniální tah. I takto se dá zhodnotit krok moravskoslezské policie, která ve čtvrtek svolala krátkou tiskovou besedu k případu vraždy z roku 1997. Tehdy 14. prosince neznámý pachatel uškrtil v Ostravě dvacetiletou dívku – Lucii V. Policisté se domnívají, že někdo jméno vraha může znát. 

Odejde z Moravského krasu? Rys Kryštof se poohlíží po samici

Rys Kryštof možná odejde z Moravského krasu. Obávají se toho zoologové, kteří šelmu dlouhodobě sledují. „Blíží se zima, což je u rysů období říje. Samci si hledají partnerku. V Krasu ale žádná samice není. Může se ji proto vypravit hledat,“ vysvětlil zoolog z Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT