Na první pohled obyčejná sanitka. Její útroby však skrývají technologie, které v případě fatálního výpadku radiokomunikačních sítí umožní spojení mezi záchranáři v terénu a operačním střediskem.

Díky technickému vybavení umožní vykrytí „hluchých míst" digitální radiovou sítí a přístup do datové sítě prostřednictvím satelitu. Nehrozí, že by se v případě nějaké krizové situace lidé ocitli bez pomoci. Novinkou disponuje od minulého týdne krajská záchranka (ZZS LK) v Liberci.

Podle jejího ředitele, Vladimíra Hadače, je zatím jediná svého druhu v zemi. „Zatím jsem se mezi záchrankami nesetkal, že by někdo takové auto postavil," potvrdil.

Vozidlo je vybaveno přenosnou elektrocentrálou, mobilním vykrývačem pro digitální radiovou síť ZZS LK s odpovídající anténou, satelitním přijímačem datové sítě, nebo informační a komunikační technologií plně kompatibilní se sanitkami a dispečinkem.

„Pokud přestanou fungovat vykrývače a běžná komunikace pro radioprovoz není možná, přijedeme na místo, zapojíme převaděč a vykryjeme celou nefunkční buňku, případně ji dokážeme posílit a dopravit signál přímo na operační středisko," popsal funkci vozu vedoucí IT technologií a komunikace ZZS LK Jan Pelant. S trochou nadsázky lze zařízení označit za malý pojízdný Ještěd. „Ano, dá se to tak říct. Je to jeden z devíti vykrývačů, kterých je v Libereckém kraji devět," dodal.

Mobilní vysílač. Novinka je vybavena přenosnou elektrocentrálou, mobilním vykrývačem pro digitální radiovou síť ZZS LK s odpovídající anténou, satelitním přijímačem datové sítě. Zdroj: ZZS LK/Lenka Moravcová

O zařízení se v případě potřeby může záchranka podělit s dalšími složkami záchranných služeb.

Dosud se krize řešily pomocí vysílaček sítě ministerstva vnitra. „Tohle je záložní řešení, takže nejsme na ničem závislí," vysvětlil Jan Pelant.

Technologickou novinku pořídila krajská záchranka v Liberci za necelých 2,3 milionu korun. Půl milionem přispěl Liberecký kraj. „Rychlost komunikace při záchraně života je jeden z rozhodujících faktorů," zdůvodnil rozhodnutí krajské rady hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Technologie jsou stále dokonalejší, zároveň jsou ale mnohem zranitelnější. Zajistit komunikaci mezi mobilními základnami a dispečinkem je prostě potřeba. Nedávné povodně nás o tom jasně přesvědčily," zdůraznil.

Podle hejtmana navíc zapadá tato investice do koncepce technické obnovy krajské záchranky Libereckého kraje. Ta má také od začátku letošního roku moderně vybavené operační středisko za 30 milionů. K záchraně životů slouží nové technologie, systém i program.

„Dispečer tak může na základě priorit rozdělovat jednotlivé případy posádkám. Díky mapám má dokonalý přehled o tom, kde která posádka právě je a co dělá," popsala mluvčí záchranky Lenka Moravcová. „Nejnaléhavější případy jsou pro nás prioritou jedna a jsou to jednoznačně případy, kdy je ohrožen lidský život. To jsou stavy, kdy jde opravdu o vteřiny, jako je náhlá zástava oběhu, tepenné krvácení nebo dušení, nějaká překážka v dýchacích cestách," vysvětlil při zahájení provozu šéf týmu záchranářů Petr Matějíčka. Člověk, který dostal infarkt, podle něj může pět minut počkat. „Ale pro člověka, který má zástavu a nedýchá, je těch pět minut naprosto zásadních," řekl.

Nový operační systém je podle Lenky Moravcové kompatibilní s operačními systémy hasičů a policie, kde už nová operační střediska fungují. Výhodou je i zastupitelnost v rámci záchranné služby po celé České republice.