Klokánek rudohnědý se do evropských chovů vrátil po téměř třech desetiletích. Tento malý druh klokana lidé najdou pouze ve dvou zoologických zahradách v Evropě. Vedle jihlavské ještě v britské Zoo Hamerton. Klokánci jsou dále už jen v zoologických zahradách na australském kontinentě.

„Jsou to vzácní a unikátní chovanci. Celkový počet zvířat v chovech zoologických zahrad činí v současnosti podle známých údajů pouhých 102 jedinců," dodal Maláč.

Noční zvířata

Klokánek rudohnědý je o něco větší než králík. Hlava s tělem měří od třiceti do čtyřiceti centimetrů, ocas mají zvířata dlouhý stejně. Největší jedinci být dlouzí kolem osmdesáti centrimetrů a vážit kolem 3 kg. Klokánci mají šedohnědé zabarvění, někdy s nádechem rezavohnědé barvy.

Jsou to noční zvířata. Přes den se ukrývají v hnízdech, ta si staví pod hustou vegetací. Žijí samotářsky, nebo v rozvolněných skupinách. Klokánci se živí hlízami rostlin, houbami a další vegetací, občas nepohrdnou hmyzem a bezobratlými živočichy.

„Samice je březí kolem dvaadvaceti dnů, poté rodí jediné mládě. To nosí ve vaku šestnáct týdnů. Dalších sedm týdnů zůstává mladý klokánek u matky," doplnil další informace Maláč.