Stejně jako další už Kratochvil po týdnech sušení začíná nedostatkovou zeleninu dodávat zákazníkům. Ovšem už nyní hlásí, že jsou takřka vyprodaní, česnek si zájemci zamluvili dopředu. „Normálně míváme otevřený dvůr a lidi si k nám chodí česnek kupovat. Letos ne,“ přiznal Kratochvil.

SUCHO SE SČÍTÁ

Asi o dvacet procent slabší úrodu oproti loňsku odhaduje Eva Vymazalová, která má pole v Kašnici na Břeclavsku. „Česnek jsme měli vysazený v dolině, kde je vlhko. Sucho mělo vliv asi jen na dvě odrůdy,“ sdělila Vymazalová. I ona už pozastavila příjem objednávek.

Podprůměrný výnos z letošní úrody česneku hlásí i pěstitel Jaroslav Crhák z Bořitova na Blanensku. „Ranné odrůdy jsou slabší. Tam je úroda asi o třicet procent horší než loni,“ zmínil Crhák.

Podle něj se sucho na polích sčítá. „Po zimě nebylo tolik vláhy, na jaře zapršelo málo,“ doplnil.

Bořitovský pěstitel zdražil česnek o deset korun na kilogram, chce 130 korun. Mírně zvýšil cenu i Kratochvil, a to na 150 korun. Vymazalová nechala stejně jako loni 140 korun.

Výrazné zdražování nyní podle Zemana nehrozí. „Čtyři roky zpátky se cena šplhala i přes dvě stě korun za kilogram, ale to bylo přehnané,“ ozřejmil.

Ilustrační foto.
Cigareta u piva? Bary se mění v soukromé kluby

Postupně dochází ke zvyšování vysazených ploch. Nyní se pěstuje v České republice do tří set hektarů česneku. „Jako republika však potřebujeme asi osm set hektarů,“ dodal Zeman.