Posilování vodních zdrojů obecními vrty, úzká spolupráce s hydrogeologem či pravidelné doplňování rezervoárů vody. Radnice na Ústecku se řadou opatření připravují na případné sucho a nedostatek vody v létě.

Problém mají například v Malečově. Tamní starosta Petr Kůstka potvrdil, že pět z deseti místních částí obce se nemůže spoléhat na vodovodní řad. „V Čeřeništi či Pohoří reagujeme na nedostatek vody projekty obecních vrtů. Jeden je k dispozici i v Malečově. Snažíme se plánovat hlavně preventivně, aby nás nedostatek vody v létě nezaskočil. Hydrogeolog mapuje celý náš mikroregion, na problematiku vody pamatujeme i ve schváleném obecním rozpočtu,“ doplnil Petr Kůstka. Loni v létě museli dobrovolní hasiči doplňovat vodu do rezervoárů v Čeřeništi i Pohoří.

Bez dostatečné zásoby vody se loni ocitla i některá místa v Tisé, přestože je většina obce napojena na vodovodní řad. „V části od Kačáku směrem k Cihláku jsou majitelé domků odkázáni na své studny a většinou byli dosud i soběstační. Loni jim ale studny vyschly. Projekt vodovodního řadu pro tuto lokalitu už existuje, nyní ho ale necháme přepracovat a jakmile to půjde, infrastrukturu v této části obce dobudujeme,“ připomněl starosta Tisé Tomáš Kratochvíl.

Před půl rokem z vnitrobloku Sklářské ulice v Předlicích město nechalo odklidit několik metrů vysokou vrstvu odpadu. Místní ale začali vršit další. Nepořádek hází i z oken
Ve Sklářské létá odpad z oken. Halda nepořádku v Předlicích zase pomalu roste

Zásoby podzemní vody se zlepšily ve Velkém Březně. „Zdroje se doplnily díky postupně odtávajícímu sněhu. Jak to ale bude v létě, nedokáže v tuto chvíli nikdo odhadnout. Určitě to bude zase na hraně,“ myslí si Karel Jungbauer, starosta obce, která vodovodem zásobuje 2300 obyvatel. Kvůli přetrvávajícímu extrémnímu suchu musel místní úřad vydat loni v srpnu opatření obecné povahy o dočasném omezení užívání pitné vody a zakázat tak zalévání pozemků, napouštění bazénů a nádrží, dopouštění vlastních vodních zdrojů i mytí aut.

Zákazníkům, kteří nejsou napojeni na vodovodní řad a obrátí se na distributora vody Severočeské vodovody a kanalizace s prosbou o dodávku pitné vody prostřednictvím cisterny, se firma snaží vyjít vstříc. „Jakmile je cisterna volná, vyhovíme v nejbližším možném termínu a vodu dovezeme. Přednostně využíváme cisterny pro náhradní zásobování v rámci přerušení dodávky vody při odstraňování havárií. Dále jde o doplňování vodojemů v případě poklesu hladiny tak, aby dodávka vody k zákazníkovi byla stále plynulá,“ uvedla mluvčí společnosti Iveta Kardianová.

Sami zákazníci potravinové firmy Prominent si v jejím obchodě v Pařížské ulici v Ústí vyžádali upozornění, že společnost ze severu Čech nenabízí polské hovězí.
Polské hovězí? To nevedeme, říká šéf firmy v centru Ústí

S nedostatkem vody chce pomoci obcím i ministerstvo životního prostředí. „Obce a města se mohou díky našim dotacím dopředu připravit na ohrožení suchem, a to vybudováním nových zdrojů pitné vody nebo posílením těch současných. Mezi více než 345 obcí jsme rozdělili téměř 350 milionů korun a 143 tisíc lidí je dnes už napojeno na nové nebo posílené zdroje pitné vody,“ sdělil šéf resortu Richard Brabec.

Program nadále pokračuje a je v něm k dispozici ještě více než 550 milionů korun, ze kterých je možné posílit vodní zdroje pro dalších až 250 tisíc lidí. „V případech, kdy v místě není dostatek podzemních vod, jsme pro obce zavedli i novinku v podobě až třímilionového příspěvku na výstavbu či rekonstrukci přivaděčů pitné vody,“ připomněl dotační možnosti ministr Richard Brabec.

Tomáš Prchal