Z ostudy kabát má město Ústí kvůli dění na koupališti v Brné. Za poslední tři týdny zde došlo k pěti případům, kdy se někdo vykálel do bazénu.

Naposledy plaval exkrement ve vodě ve čtvrtek. Městské služby, které bazény provozují, připravují opatření, jež by měla dalším případům zamezit. Také hygienici před podobným chováním varují a upozorňují na možná zdravotní rizika.

Prozatím zde hlídá kamera a ústečtí strážníci. Ti zároveň upozorňují, že bez spolupráce veřejnosti pachatele zadrží jen velmi těžko. „Tady v Manile se tomu smějeme a kroutíme nad tím hlavou. Včetně těch, kdo nejsou Češi. V době sociálních sítí se ani nedivím, že taková zpráva obletí celý svět jako obrázky z přírodní katastrofy,“ líčil krajan Vít Lukáš, který pracuje na Filipínách.

Ústečan Jaroslav Maurer zase vyřizoval pracovní záležitosti v jižních Čechách. „První, na co se mě tam ptali, bylo, co tady blbneme, že chodíme do bazénu místo na záchod. S nadsázkou mi nabízeli kurzy základů osobní hygieny,“ řekl rozzlobeně.

Na koupališti v Brné se opět někdo vykálel do bazénu.
Ani kamery nepomohly! V bazénu v Brné se popáté objevilo hnědé nadělení

To by však pro pachatele těchto činů nebylo od věci, jak vyplývá z vysvětlení hygienika a epidemiologa ústecké Krajské hygienické stanice Josefa Trmala. Personál koupaliště sice snižuje následky znečištění chlorováním vody, ale nic prý není stoprocentní a podobné chování je ve 21. století zcela nepřijatelné.

„Hrozí například infekce bakterií E. coli a dalšími. Pronikají do těla narušenou pokožkou, třeba odřeninou. Lidé se mohou infikovat také žloutenkou typu A, pokud by se kontaminovaná voda dostala do úst. Jiné patogeny vstupují do organismu oční spojivkou a tak dále,“ poznamenal Josef Trmal.

Městská policie dospěla k přesvědčení, že to někdo musí dělat schválně. Obdržela prý také informaci, že se lidé nejen na sociálních sítích sázejí, kdo se kde všude dokáže „vykadit“.

Provozní vedoucí areálu v Brné Petr Urban odebírá vzorek vody z bazénu kde k problému s kálením došlo.
Prý nestihl doběhnout na toaletu. Nezletilý za znečištění bazénu trest nedostane

„Byla by velká náhoda, kdybychom pachatele identifikovali pomocí kamery. Záznam komplikují třeba odlesky z vody. V každém případě je tu kamera i kvůli zamezení krádežím nebo porušování návštěvnického řádu,“ vysvětlil zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.

Ústecké Městské služby budou po pachateli požadovat náhradu škody. Podaly také trestní oznámení pro podezření z vandalismu. „Situace je u nás opravdu vyhrocená. Zvažujeme řadu opatření. Ze strategických důvodů nechceme uvádět jaké, aby se neminula účinkem,“ uvedla ředitelka Městských služeb Martina Žirovnická.

V posledním případě prý už návštěvníci koupaliště reagovali v klidu a spíš to měli za atrakci. „Fotili si to na mobily, natáčeli videa a tak podobně,“ podotkla Žirovnická.

Koupalištím jinde v kraji, třeba na Děčínsku, se prozatím takové případy vyhýbají. „Takové problémy jsme zatím neměli, musím to zaťukat,“ dodal s úlevou Luděk Černý z děčínského plaveckého areálu.

4. ročník Memoriálu Karla Neugebauera odstartoval sérii rybářských klání na přehradě v Povrlech.
FOTO: Vedro zkrátilo soutěž rybářů v Povrlech