Moře pro Česko, dotace na okurkový salát, zrušení „ojra“. Takový byl satirický program, který spolku ANO, vytrollíme europarlament přinesl v Ústí 2,20 procenta hlasů v eurovolbách. Což je výsledek, který se přiblížil číslům tradiční partaje se zavedenou značkou, totiž ČSSD.

Zatímco ti první mohou slavit, sociální demokraté nikoli. Jelikož recesisté dostali v celé republice přes jedno procento hlasů, obdrží přes 1,1 milionu korun. Za hlasy i peníze už na své facebookové stránce děkovala jednička hnutí, známá youtuberka Lucie Schejbalová, která vystupuje pod přezdívkou Sejroška. „Na byt s bazénem to není, ale na další trollení ano,“ napsala fanouškům.

Požár panelového domu v Krásném Březně
V Krásném Březně hořel panelák, jeden člověk se nadýchal kouře

Předsedkyně ústecké sociální demokracie Michaela Vaňková výsledky eurovoleb označila za prohru, která ji nepřekvapila. „Je mi líto těch schopných lidí, kteří kandovali. Politika ČSSD není taková, jak bych si ji představovala,“ řekla.

Politolog a pedagog ústecké Univerzity J. E. Purkyně Daniel Kroupa vidí příčinu neúspěchu ČSSD především v jejím angažmá ve vládní koalici. „Domnívala se, že získá větší preference, ale ukazuje se, že její voliče získalo ANO 2011,“ zmínil a dodal, že v případě recesistů mohla sehrát svou roli značka. „Někteří voliči si ji spletli s Babišovým ANO. Zřejmě zaujala i humorná stránka věci. Někteří lidé neberou eurovolby vážně a dávají hlas komikům. I v zahraničí,“ poznamenal Kroupa.

Blažej: Nerezignuji na témata ani politiku

Slušného výsledku dosáhl i ústecký aktivista a zastupitel za hnutí PRO! Ústí Lukáš Blažej, který jako její člen kandidoval za Českou pirátskou stranu. Získal celkem 11 316 preferenčních hlasů, ale ani to mu nestačilo na euromandát. „Myslím si, že Sejroška by odváděla v europarlamentu lepší práci než europoslanci hnutí ANO 2011. V každém případě nerezignuji na témata, kterým jsem se chtěl v Bruselu věnovat, ani na politiku,“ pronesl.

Vychází nový týdeník!
Nový Týdeník Ústecko: O lidech v krizi i jámě na Mírovém náměstí