„Parkovat na kruháči za plného provozu byla fuška, ale řidiče jsme měli šikovného,“ řekl Jaroslav Prokop, ředitel umělecké školy AVE ART, ke stěhování díla s názvem Pocta hornictví.

Po tříměsíční (a velmi úspěšné) výstavě v Lipníku nad Bečvou putovalo pod mosty ve Svinově.

Místecká v Ostravě. Ilustrační foto.
Tramvaje v Ostravě na měsíc zmizí z Místecké, čeká je návrat do 90. let

Kříženec erbovního zvířete Ostravy s důlním vozíkem JDV „Hunt“ by tam měl být už napořád. Alespoň se na tom tak domluvila radnice Svinova se školou AVE ART coby vlastníkem plastiky, která svého času zapůsobila na lokální umělecké kritiky jako pověstný červený hadr na býka.

Připomeňte si, kde všude v Ostravě už socha byla:

Koňovoz, Koňovlak, Vlakokůň – jak mu veřejnost říkala – stál totiž nejprve před Novou radnicí, kde prý netěšil ani pana primátora. Po jeho odstranění a uložení ve skladu technických služeb Moravské Ostravy a Přívozu se objevil u Hlavního nádraží… tady se to však nezdálo tvůrcům.

A ani ve Svinově pod Opelem se nedostal na finální místo. „Čeká se na renovaci zdejších dvou rondelů. Poté ho instalujeme na ten blíž k nádraží. Už se těším, až okolo něj budu projíždět z Polanky,“ uvedl Prokop. Asi půltunové dílo bude na očích lidem na mostech i dole pod nimi.

Hotovo bude místo 30. září až 6. října, ovšem jen pro cyklisty, s pohybem se chodců v tomto úseku nepočítá.
Oprava zfušované cyklostezky v Ostravě má zpoždění, ani hotová nebude pro pěší

Svinovská radnice navíc v rámci rekonstrukce rondelů v Bílovecké ulici řečených Krtince pořídila ze šachty ve Staříči vyřazenou důlní lokomotivu DH 70.

„Dáme ji na severní objezd u Hornbachu,“ sdělil starosta Radim Smetana. Koník-vozík i mašinka tak skončí naproti sobě v jedné „lajně“.