„Klatovský babybox se mi ohlásil ve 12.31 hodin. Na obrázku jsem viděl jenom zřasenou látku, ale byl jsem si jist, že je v ní holčička. Potvrdila mi to lékařka ve službě Kamila Pečenková. Dozvěděl jsem se, že holčička je s neošetřeným pupečníkem, mírně nedonošená, ale nikoli podchlazená. Oblečená byla ve starším, zřejmě chlapeckém oblečení a zabalená do fusaku. Má hypoglykémii, což se u novorozenců stává. Jestli chci, tak mám zavolat za dvě hodiny,“ uvedl v sobotu zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Zpívání a tančení s Míšou Růžičkovou v Klatovech.
FOTO, VIDEO: Děti si zatančily s Míšou

Holčičku pojmenoval Leopolda podle tatínka Zdeňka Juřici, slavícího v sobotu své 80. narozeniny.

Třetí letošní děťátko potvrdilo podle Hesse tradici, že děti jsou odkládány po dvou krátce po sobě, ale často i po třech. „Klatovský babybox jsme otvírali 15. dubna 2009 a až dosud byl bezdětný,“ poznamenal Hess.

Novorozená Leopolda je nyní v péči lékařů novorozeneckého oddělení. „Holčička se pravděpodobně narodila předčasně, ale podle prvotní prohlídky pediatrů je v dobrém zdravotním stavu. Jde o holčičku odloženou jen krátce, v řádu několika hodin, po porodu. Nyní ji budou provedena standardní novorozenecká vyšetření,“ sdělil mluvčí Klatovské nemocnice Jiří Kokoška.

Ilustrační snímek.
Na náměstí v Klatovech začnou trhy