V úterý radní hlavního města schválili technickou dokumentaci, která popisuje dopravní opatření pro zavedení pražského zákazu. Proti tomuto kroku se ohradil středočeský radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO). Zdůraznil, že metropole se snaží řešit své problémy s dopravou na úkor sousedního kraje: chystá opatření, které by pro Středočechy znamenalo nejen poničení krajských silnic a jejich mostů, ale zejména by přineslo naprosté zhroucení dopravy v regionu. Kolaps týkající se jak aut, tak i autobusů. Hejtmanství se proto bude snažit dát najevo svůj nesouhlas všemi způsoby – a jakmile Praha návrh technické dokumentace k zákazu vjezdu kamionů zveřejní na úřední desce, představitelé kraje využijí 15denní zákonné lhůty k uplatnění připomínek.

Kamiony. Ilustrační foto.
Na střední Čechy valí Praha pohromu, hodnotí kraj zamýšlený zákaz kamionů
Ilustrační foto.
Zákaz kamionů chce Praha zavést na jaře, může ale narazit na odpor státu

Podle Kupkových slov to ale nestačí. „Vedení kraje nemůže plakat; musí jednat,“ zdůraznil. Opoziční zastupitel se současně vytasil s doporučeními, jejichž uplatňování nyní očekává. „Vyzýváme vedení Středočeského kraje, aby místo smutných mediálních vyjádření okamžitě jednalo s vedením Prahy ve stejných stranických barvách – a likvidačním krokům hlavního města zabránilo,“ prohlásil Kupka.
Řešení problémů by se podle něj mělo zrodit právě uvnitř aktuálně nejsilnějšího subjektu na domácí politické scéně.

„Primátorka ANO, hejtmanka ANO, ministr dopravy ANO, ministr financí ANO – a s Pražským okruhem nepohnuli ani o metr. Tak se řídí stát jako firma? To je výsměch občanům,“ shrnul své výhrady. Právě to, že ve vedení kraje, Prahy i ministerstva dopravy jsou reprezentanti stejného politického hnutí, by podle jednoho z nejviditelnějších a nejslyšitelnějších opozičníků ve středočeském zastupitelstvu mělo napomoci vzájemné domluvě. Už v minulosti se však ukázalo, že stranická shoda ještě zdaleka neznamená shodné zájmy občanů, které dotyční reprezentují. Kupka má však za to, že nyní vlastně prohrávají všichni. „Dělají si naschvály – nebo raději nedělají nic. Obětí jejich bezradnosti jsou ale občané a všichni motoristé,“ shrnul svůj pohled na politické protivníky.

Již v minulosti na jednání středočeských zastupitelů opakovaně zaznívaly výzvy, aby se do krajských záležitostí nepletly parlamentní manýry – když na krajské úrovni je mnohem blíže komunálu než velké politice. Opakovaně byl slyšet i apel, aby v rámci svých stran všichni hájili středočeské zájmy, ať už jsou zrovna u vesla, či nikoli. Stranické půtky nicméně nejsou ničím ojedinělým – a po říjnovém zemětřesení ve středočeské koalici vlastně bylo možné očekávat, že nabudou na intenzitě. 

Ilustrační foto.
Říčanský zákaz kamionů neplatí, chystá se ale jeho obnovení