Fotografie zachycují život a problémy pěstitelů kakaa. „Do tohoto projektu se zapojují desítky míst po celé České republice. Havlíčkův Brod se tak přidá k více než stovce míst, kde se lidé mohou dozvědět více o tom, jak se pěstují a zpracovávají kakaové boby v Pobřeží slonoviny, a o životě jejich pěstitelů,“ popsal organizátor výstavy Jiří Svoboda.

„Je důležité informovat veřejnost o tom, že podmínky práce nejsou všude na světě stejné. Ani příběh čokolády není mnohdy tak nádherný, jak nám ho ukazují v reklamách. Je dobré vědět, že čokoládový a kakaový byznys má i své stinné stránky, jakými jsou například dětská práce, vykořisťování, ničení životního prostředí nebo třeba kácení deštných pralesů,“ vysvětlil smysl výstavy Svoboda.

Den otevřených dveří a vaření guláše patří v pivovaru v Chotěboři každý rok k podzimní tradici.
Na dvoře pivovaru Chotěboř opět zavoněl guláš

Akce se koná již pátým rokem při příležitosti Světového dne důstojné práce, který připadá na 7. října. „Minulé ročníky se věnovaly pěstování kávy, banánů nebo pracovním podmínkám v koželužnách a při výrobě bot. V Havlíčkově Brodě proběhne takováto výstava poprvé a je ke zhlédnutí v aleji mezi školní jídelnou a sochou Karla Havlíčka Borovského,“ přiblížil Svoboda.