Podobná situace se může opakovat i po komunálních volbách, kde ANO získalo přes 20 procent preferenčních hlasů a chystá se převzít vládu nad městem. "Nechci zatím rozkrývat karty, ale chtěla bych vytvořit koalici se stranami, se kterými máme hodně společného," uvedla lídryně hnutí a možná příští primátorka Monika Štayrová. Podle ní by ideální koalici mohlo společně s hnutím tvořit ODS, Změna pro Hradec a Zelení.

Své plány odkryla i druhá strana letošních voleb - Hradecký demokratický klub. Její lídr a dosluhující primátor Zdeněk Fink sice uznal porážku, ale flintu do žita rozhodně nehází a i nadále by byl rád v čele radnice. "Podle výsledků voleb mě moji voliči pověřili, abych dál toto město vedl. Cítím podporu občanů a pokusím se sestavit koalici, která město nadále povede. Dovedu si představit, že tato koalice bude sestavena z HDK, ODS, Pirátů, Zelených a Koalice pro Hradec," nechal se slyšet Zdeněk Fink.

„Povolební spolupráce je pro nás otevřená věc,“ řekl v sobotu večer lídr kandidátky ODS Michal Moravec. Občanští demokraté podle něj nejdřív počkají, kdo z nich vlastně díky křížkování projde do zastupitelstva, a pak budou jednat. „Samozřejmě chceme do vládnoucí koalice,“ prohlásil, ale upozornil, že vyjednávat o spolupráci budou především vítězové voleb, a odmítl jakékoliv spekulace o tom, co jeho strana jako příslovečný jazýček na misce vah po volbách udělá a co z toho bude mít. „Podobných historek už jsem slyšel asi osm,“ řekl se smíchem.

ODS získala deset procent hlasů a od minulých voleb si polepšila asi o čtyři procenta. Podle Michala Moravce se členové strany v opozici zamysleli a stranu „očistili a ozdravili“. Nyní prý jejich cílem bude rozpohybovat ospalé vedení města. „Ale to je obvyklá opoziční rétorika,“ podotkl Moravec s úsměvem.

Volební místnost v Pšánkách.
Pšánky rekord nepotvrdily. K urnám přišlo o deset procent méně lidí

Volby 2018 v Hradci Králové
(37 členů zastupitelstva; volební účast 43,5 %)

1. ANO 2011 (23,83% hlasů) - 11 mandátů
2. Hradecký demokratický klub (15,66%) - 7
3. Občanská demokratická strana (10,26%) - 5
4. Česká pirátská strana (10,20%) - 5
5. Změna pro Hradec a Zelení (6,84%) - 3
6. Koalice pro Hradec (6,77%) - 3
7. Komunistická strana Čech a Moravy (6,14%) - 3

Zajímavosti: Propadly další dosavadní koaliční strany TOP 09 (4,10%) a ČSSD (3,33%).
Souboj lídrů - Monika Štayrová (ANO) - 7754 preferenčních hlasů; Zdeněk Fink (HDK) - 7353