Ve středu 9. října bylo ve Vinných sklepech Kutná Hora v klášteře sv. Voršily upraveno do finálního výsledku speciální hodnotící komisí.

V komisi, která degustovala a vybrala tu nejlepší kombinaci vín pro kupáž Cuveé Samet, zasedl kromě Stanislava a Lukáše Rudolfského, Kateřiny Daczické a dalších, i Karel Schwarzenberg. Hodnoceno bylo pět vzorků – kombinací vín Cabernet Cortis 17, Rulandské modré, Svatovavřinecké a Regent ročníku 2018.

Vítěznou kombinací se stala kupáž Cabernetu Cortis, Regentu a Rulandského modrého. Tato vína byla vypěstována na vinicích U Všech svatých, Nad Příčce a Na Borku.

Viněty Cuvée Samet ponesou originální grafiku a barvy české trikolóry. Etikety budou číslované a série bude mít přesně 1989 lahví. Prodej bude zahájen 1. listopadu a víno bude vhodné k archivaci na zhruba 5 až 7 let.

Z vyhlášení nejlepších zemědělských hospodářů Středočeského kraje v Lysé nad Labem.
Zemědělci ocenění dostali, na potravináře ceny čekají

Po slavnostním zahájení následovalo pak takzvané blendování (také kupážování nebo scelování vín) a degustace jednotlivých vzorků. Zhruba hodinové hodnocení se odehrálo za přítomnosti vybraných novinářů v uvolněné atmosféře. Kromě hodnocení vín a záznamu poznámek byl čas i na neformální konverzaci.

Karel Schwarzenberg se zajímal o jednotlivé odrůdy a k hodnocení přidal i několik velmi výstižných přirovnání. Také zmínil, že je mile překvapen vysokou úrovní kutnohorských červených vín a také to, že se vyplatí dát těmto vínům čas a nechat je nějaký rok v archivu.

„Je velmi těžké hodnotit takto mladá vína, protože mají ještě hodně před sebou. A v tomto případě se určitě vyplatí počkat. Bude to velké víno,“ uvedl při hodnocení Karel Schwarzenberg.

Protidrogový vlak na nádraží v Čáslavi.
Protidrogový vlak zastavil na čáslavském nádraží