Odlov ryb v laguně u Valáška na revitalizované plumlovské přehradě začal v neděli po osmé ráno. „Jde to špatně. Plocha laguny je velká. Je v ní málo vody pro pohyb s lodí, ale dost pro únik ryb,“ mračil se Ivo Krechler, šéf rybolovné čety z Povodí Moravy.

Do podběráku sbíral velké tosltolobiky, slušné úhoře a menší cejny. Ryby omráčil proud vyráběný agregátem umístěným uvnitř lodi. „Odlovili jsme také pár kaprů do tří kilogramů váhy a několik menších sumců,“ zmínil se Krechler.

S odlovem ryb na přehradě začali rybáři loni. V neděli se na břeh téměř vypuštěné nádrže vrátili. Bohužel, přišli až poté, co nízký stav vody v laguně způsobil úhyn stovek ryb. „Uhynulo zde více než třináct set kilogramů ryb. Těla se v sobotu odvezla na kafilerii,“ prohlásil Krechler.

Jeden z prostějovských sportovních rybářů, který výlovu pod taktovkou Povodí Moravy asistoval, prohlásil: „.Ryby lekly kvůli tomu, že stavbaři vybagrovali kanál a lagunu odvodnili, aniž by o tom komukoli řekli.“

Chapi v montérkách, kteří těží bahno usazené na dně plumlovské přehrady, takový výklad odmítají. „To jsou sladké řeči. Každý den zde máme kontrolu z Povodí,“ argumentují.

Kdo má pravdu, ukážou nejspíš výsledky nezávislých šetření. Případem úhynu ryb na plumlovské přehradě se má totiž podle dobře informovaných zdrojů zabývat policie i veterinární správa. Zachráněné ryby převezli rybáři do revírů v okolí Tovačova.