Datové úložiště v Lužicích patří firmě Dataspring. „Na až deseti tisících serverech můžeme uchovávat třicet petabajtů. Pro představu to odpovídá skoro sedmi milionům DVD o necelých pěti gigabajtech,“ vyčísluje kapacitu centra obchodní ředitel Dataspringu Vojtěch Vojík. Místní služby využívá přes osmdesát firem, namátkou například ČSOB, Media Servis nebo Sazka. 

Srdce centra tvoří datový sál, kde jsou všechny servery s daty umístěny. Dostat se k němu není snadné. Nepřetržitá ostraha hlídá vstupní otočné dveře, přes které se dá projít jen po jednom. Navíc je potřeba mít vstupní kartu a znát kód. „Pro centrum jsme získali bezpečnostní certifikaci TIER III. Ta garantuje nepřetržitý provoz centra, máme například zdvojené rozvody energie nebo tři dieselgenerátory. Zároveň můžeme jednotlivé součásti centra opravovat za provozu,“ uvádí ředitel Vojík.

Výstřel za tři sta tisíc. Pytlák skolil v bulharské oboře trofejního jelena.
Výstřel za tři sta tisíc. Pytlák skolil v Bulharech trofejního jelena

Nejdelší výpadek napájení, který centrum za jeho čtyřletou historii potkal, trval osm hodin. „Dieselgenerátory mají palivo na dvanáct hodin a do té doby bychom ho stihli i doplnit. Centrum má při plném výkonu spotřebu 900 kilowattů,“ vysvětluje manažer jeho provozu Tomáš Borůvka.

Zdroj: Dataspring

Výpadek proudu není jediným nebezpečím, se kterým se musí v datacentru počítat. Datový sál je zajištěný i proti požáru. „Případný požár hasíme inertním plynem, který je směsí dusíku a argonu. Máme kapacitu na dvě hašení přímo po sobě. Ještě nikdy k tomu ale nedošlo,“ ubezpečil Borůvka. 

Důvod, proč centrum vzniklo v Lužicích, byl podle Vojíka jednoduchý. „Patříme do skupiny KKCG, která tu měla pozemky. Zároveň jsou Lužice blízko Slovensku a Rakousku, kam bychom mohli expandovat,“ sdělil.

Stavba centra stála téměř čtvrt miliardy korun. Polovinu z nich firmě proplatila Evropská unie.

Hodová zábava v Josefově.
Hody už protančí bez louží. Opraví asfaltový povrch