Na necelých pěti hektarech se vše točí kolem cherry rajčat. Nelinky a Medunky. Tak se jmenují pěstované druhy. „Denně jich posbíráme zhruba šest tun. Jsme však schopní do budoucna vyprodukovat až deset tun,“ říká Karpíšek.

Naši předci by se asi podivili. Rajčata se ve skleníku červenají, aniž by v něm byla vidět alespoň hrst hlíny. Zemědělci totiž pěstují rajčata po vzoru holandského způsobu. Metodou zvanou hydroponie. „Kořeny jsou ve speciálních kokosových matracích, do kterých přidáváme vodní roztok s dávkou živin. Přesně takovou, jakou rostlina potřebuje,“ popisuje Karpíšek.

U Velkých Němčic roste obří skleník na pěstování rajčat.
V obřím skleníku porostou rajčata bez půdy celý rok. Sklizeň? Tisíc tun ročně

Podle něj je proces šetrný k životnímu prostředí. Sucho nechávají ve Velkých Němčicích před skleníkem. Hospodaření s vodou si ale hlídají. Využívají i kondenzované kapky. „Až padesát procent veškeré vody, kterou spotřebujeme, zachycujeme do nádrží přímo ze stěn nebo střechy skleníku. Přefiltrujeme ji a vrátíme do oběhu a k rostlinám,“ pokračuje Karpíšek.

K vytápění skleníků se využívá i několik kilometrů vzdálená bioplynová stanice. Řídí to počítače z velína, stejně jako určí dobu opylování rostlin, o které se pak starají čmeláci.

Skleník ve Velkých Němčicích před dokončením.
Nový skleník slibuje návrat místních rajčat

Ve sklenících pracuje pětasedmdesát zaměstnanců. Jakmile jsou rajčata zralá, nasedají sběrači na vozíky připevněné na kolejnicích, které slouží zároveň jako topení. „Ti nejrychlejší nasbírají za směnu až osm set kilo rajčat,“ počítá agronom Martin Vetter.

V desítkách řádků zaměstnanci nejen trhají plody, ale například také zaštipují boční výhony, aby rostlině nebraly příliš mnoho energie a živin. "Projevilo by se to na kvalitě a množství plodů,“ upozorňuje Karpíšek.

V Břeclavi někdo hodil do ledové Dyje tašku se čtyřmi štěňaty.
Utopená štěňata v ledové Dyji: policie zatím nenašla pachatele a případ odložila

Sklizená rajčata sváží na jedno místo, kde je další zaměstnanci třídí a připravují do bedýnek. V těch je odvážejí k prodejci. „Dodáváme rajčata pouze pro český trh. Včetně řetězců. Čerstvá a zralá rajčata. K zákazníkům totiž neputují přes půl Evropy,“ láká vedoucí skleníků.

Místní rajčata už ochutnal Jaroslav Karas z Velkých Němčic. „Jsou chuťově dobrá, sladká. Není to jen nějaká hmota, jak to většinou v supermarketech bývá,“ míní muž.

Nízký stav hladiny na Vranově odhalil jindy skrytou část přehrady.
Vysychající přehrada a úroda v ohrožení. Ani plevel neroste, říká vinař o suchu

V létě po dvouměsíčním čištění skleníků začne nový koloběh sázení a sklizně.

DAVID KVAPIL