Na maskovaný malý stan narazili ochránci zvířat z bartošovické záchranné stanice na začátku tohoto týdne v přísně chráněném území Poodří. I přesto, že se pravděpodobně jedná jen o přístřešek ke sledování zde žijícího ptactva, byl v mokřadech nelegálně.

Hrob rodičů Leoše Janáčka a jeho bratra na hřbitově na Hukvaldech.
Janáčkovou matku si připomínají i v Příboře

„Kryt byl umístěn hluboko v mokřadu, kde je možné vstoupit pouze se souhlasem orgánu ochrany přírody a kde se nachází v Poodří zatím jediné hnízdiště vzácného jeřába popelavého,“ upřesnili pracovníci Českého svazu ochránců zvířat Nový Jičín.

K focení na hnízdišti je nutné povolení

„K focení na hnízdišti, dokonce i z krytu, je nutné povolení,“ upozorňují. Důvod? Na některé citlivé druhy ptáků, mezi které se řadí právě i jeřáb, mohou podobné změny v prostředí působit rušivě. Může se tedy stát, že v daném roce z takového důvodu vůbec ptáci v lokalitě nezahnízdí. A jak to tak vypadá, právě tato situace v okolí na černo postaveného stanu nastala.

Ředitel Letiště Leoše Janáčka Ostrava Jaromír Radkovský
Ředitel stagnujícího Letiště Leoše Janáčka Ostrava radí fotbalové Opavě

„Podle aktuálních pozorování se toto bohužel stalo, ptáci nehnízdí, pouze zůstávají poblíž hnízdiště,“ potvrdili ekologové z ČSOP NJ. V případě, že bude mít zájem o pozorování zvěře v chráněných územích, rádi poskytnou všem přesné informace k této činnosti.

„Chápeme zájem o pozorování ptáků a pořizování krásných fotografií přírody. Někdy je ovšem nutné zvážit, zda v dané situaci nejde o činnost, která může naopak přírodě ublížit. V případě, že si nejste jisti, obraťte se prosím na nás, rádi vám poradíme,“ dodávají na závěr.

Karel Kryl
Naděje nesmí být založená na lži či sebeklamu. Karel Kryl by oslavil 75