Možná jsou Věřňovice, místní část Dolní Lutyně na Karvinsku, označovány za nejzaprášenější obec jen proto, že právě tam je umístěna monitorovací stanice ČHMÚ, která dlouhodobě zaznamenává nejvyšší koncentrace prachu v ovzduší na území České republiky. V každém případě si tam mnoho exhalací vyprodukují přímo její obyvatelé. 

Deník obec navštívil v úterý odpoledne, kdy odeznívala několikadenní inverze s vysokými koncentracemi prachu v ovzduší. Průmyslové podniky musely omezit výrobu a prašné provozy, aby se množství prachu snížilo. Opatření však nijak nedolehlo na běžné obyvatelstvo, včetně domkařů z Věřňovic. 

V průběhu jedné hodiny redakce zaznamenala několik rodinných domů s notně čadícími komíny. 

Stejnou návštěvu Deník podnikl už v listopadu 2011. Nedá se tvrdit, že by došlo k výrazné změně.

Obyvatelé Věřňovic, nejvíce zaprášené obce v zemi, si vzduch zamořují sami.
Za vzduch plný jedů si mohou lidé sami

Je možné, že tamní obyvatelé vyčkávají, až jim stát nebo kraj dodají ekologický zdroj tepla včetně instalace zcela zdarma. 

Smogová situace 21. ledna 2019 v Ostravě.
Kvůli velkému množství prachu platí v kraji regulace jeho zdrojů

Aktuální informace o ovzduší

Jak neviditelný prach škodí lidskému zdraví?

Monitorovací stanice v regionu ve svých filtrech zachycují prachové částice o velikosti 10, 2,5 a některé i 1 mikrometru. Oficiální limit je stanoven pouze pro tzv. prašný aerosol s částicemi velikosti 10 mikrometrů, a to za přesně stanovených podmínek.

Prachové částice různých velikostí obsahují v průmyslových oblastech těžké kovy a jedy. Agresivnější jsou přitom menší částice, které pronikají hlouběji do organismu. Zatímco prach PM10 je při vdechování zachycen už na sliznicích v horní části cest dýchacích a do organismu se dostává spíše polykáním, menší částice pronikají až do plic, kde se usazuje. V obou případech pak škodlivé látky ovlivňují zdraví člověka podporou vzniku nemocí nebo komplikováním už probíhajícího onemocnění.

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě MUDr. Helena Šebáková
Krajská hygienička: Prach obsahuje jedy
Ilustrační foto.
Sbírku pro osamělé psíky „dědí“ vždy mladší studenti od starších kolegů