Vývoj si vyžádal rozšíření dosavadních opatření, představovaných zákazy návštěv v nemocnicích i v pobytových zařízeních, jež v regionu poskytují sociální služby.

Stále přitom docházejí výsledky z laboratoří, které testují stěry z nosohltanu stovky lidí, jež hygienici indikovali k testování jako kontakty původní skupiny nakažených.

Nemocnice Čáslav. Ilustrační foto
Městská nemocnice Čáslav zakázala návštěvy

V první fázi bylo šíření nákazy zaznamenáno mezi pracovníky menší církvické firmy, která vyrábí automobilové nástavby, návěsy a přívěsy pro přepravu zvířat. Dalšími testovanými jsou povětšinou jejich rodinní příslušníci či okruh známých. Právě na rychlosti práce laboratoří závisí, zda hygienici budou mít celková data k dispozici již během pátku, nebo až v pondělí.

Preventivní opatření

Nově byla ve čtvrtek zavedena preventivní opatření, na nichž se hygienici domluvili se starosty obcí Křesetice, Úmonín a Červené Janovice. Jedná se o nošení roušek na veřejných uzavřených místech – tedy hlavně v obchodech, ale i na poště nebo na obecním úřadu, připomněla Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice. „Uzavřený je také Motorest Vosrkráč Církvice a provoz je omezen v Pohostinství U Nevolů Křesetice a hospodě U Zámku Úmonín,“ uvedla dále. S upřesněním, že sedět lze pouze venku, a to v omezeném počtu, přičemž je důraz kladen i na odstupy mezi stoly.

Přímo v Církvici hygiena sice nošení roušek nenařídila, protože nikdo z nakažených pracovníků tam nebydlí a provoz firmy je uzavřený, příkaz však přišel od zdejšího starosty. "Dnes jsem obdržel informaci z Krajské hygienické stanice, že v jedné rodině v naší obci máme potvrzen výskyt nákazy COVID - 19. Z těchto důvodů zavádím následná opatření: na obecní úřad, místní poštu, knihovnu a obchod COOP s okamžitou platností nařizuji nošení roušek. Doporučuji dodržovat rozestupy a důkladně používat dezinfekční prostředky," uvedl starosta Jiří Volenec na facebooku obce Církvice.

Archeologové objevili pod podlahou tělocvičny středověkou studnu.
Archeologové objevili pod podlahou tělocvičny středověkou studnu