Čerstvý sníh, vítr a kluzké vozovky způsobily kolaps na cestách ve Frýdku-Místku.

Dopoledne se střídalo slunce a sněžení, po 14. hodině zuřila ve Frýdku-Místku sněhová vánice, o pár minut později se naopak objevily sluneční paprsky. Během pár desítek minut napadal několikacentimetrový sněhový poprašek, který v čase dopravní špičky přispěl ve Frýdku-Místku i okolí ke komplikacím. Na zledovatělých cestách měli motoristé potíže ovládat svá vozidla.

Řidiči hlásili problémy se sjízdností vozovky například na silnici mezi Vratimovem a Frýdkem-Místkem, klouzalo to i na cestách ve Frýdku-Místku. Okolo 15. hodiny byly kolony prakticky na všech hlavních tazích ve městě, a to například na silničním průtahu nebo od křižovatky U Rady okolo Kauflandu až po Rubikovu křižovatku.

U haly Polárka směrem na estakádu se nemohl rozjet řidič kamionu. Nehody se staly na dálnici D56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem, hromadná nehoda asi osmi aut se zraněním se udála poblíž Sedlišť.

V Pálkovické ulici ve Frýdku-Místku se o půl šesté srazil autobus s osobním automobilem. Tato kolize se obešla bez zranění. 

Ilustrační foto
Auto srazilo v Paskově chodkyni

Kalamita v Nýdku

Teploty nad bodem mrazu a tání sněhu způsobily značné problémy na cestách v Nýdku na Třinecku. Tamní obecní úřad dokonce vyhlásil kalamitní stav.

„Vzhledem k mimořádnému zhoršení sjízdnosti a schůdnosti místních komunikací, které vzniklo nadměrným táním velkého množství sněhu, vyhlašuji v katastru území obce Nýdek na dobu nezbytně nutnou kalamitní stav,“ uvedl na webových stránkách obce starosta Nýdku Jan Konečný. Potíže byly i se silným větrem.

Kalamitní stav byl vyhlášen v pondělí v 6 hodin ráno. Po jeho vyhlášení neplatí plán zimní údržby. Ta se řídí přímou situací, pořadí důležitosti a postup prací stanoví starosta a místostarosta obce. Podle dostupných informací neměly být v pondělí vůbec obslouženy autobusové zastávky v částech obce Gora, Hluchová a Střelmá.

Ilustrační foto.
V Mostech řeší budoucnost tamní školy