"Pravděpodobně k nám přišli z Německa nebo Polska," uvedl Neudert. Vlci se v těchto zemích vyskytují v oblasti Lužice v těsné blízkosti hranic s Českou republikou. "Přesný původ teprve zkoumají vědci z Univerzity Karlovy a České zemědělské univerzity, kteří geneticky analyzují vzorky trusu," uvedl Neudert.

Zdroj: Youtube

Vlci by podle něj měli pomoci k přirozené regulaci zvěře ve volné přírodě. Týká se to především stavu přemnožené srnčí populace. "Pro naši krajinu jsou potřeba jak hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat, tak vlci jako vrcholoví predátoři. Jejich kořistí jsou totiž především velcí kopytníci, kteří způsobují citelné škody lesníkům i zemědělcům. Stát chovatelům hradí škody, které vlci na hospodářských zvířatech mohou způsobit, a zároveň poskytuje dotace na zabezpečení stád," uvedl Neudert.

Oblast u Třeboně není jedinou lokalitou na jihu Čech, kde se vlci objevili. Vědci je zaregistrovali také u Novohradských hor na Českobudějovicku. Populace těchto šelem ve střední Evropě narůstá a jednotlivá zvířata obsazují nová teritoria, kde nacházejí dostatek vhodných podmínek pro život. Vlk je relativně velká šelma a vlčí rodina potřebuje pro svůj život rozlehlé území, takže není předpoklad, že by se u nás stal vyloženě početným zvířetem.

Drobný a mrštný živočich přišel při svém cestování ze Středozemí o ocásek.
Nečekaný "zákazník". Ve žďárském supermarketu našli mezi zbožím gekona