Rok 2010 otevřeli v minipivovaru na Zámku v Ostravě-Zábřehu výstavem nového piva. Jde o takzvané bílé pivo. Má efektní bílý nádech díky pšeničné bílkovině a zajímavé ovocné aroma.

„Název Bílé pivo tematicky vhodně zapadá k lednovým, zasněženým dnům. Svým obsahem, ale i historií, navíc dává vzpomenout na mistrovství staročeských sládků,“ říká manažer komplexu Zámek Zábřeh Radovan Koudelka.

Jedenáctistupňové bílé pivo je totiž čistě pšeničné a právě pšenice byla používána sládky k vaření piva zvláště v 18. a 19. století. Dodnes se pro konečný produkt svrchně kvašeného piva té doby v Čechách používá vžitý název Staročeské pivo. Evropskou tradici této receptury – weissbier – pak stále nejvíce vyznávají hlavně v okolí německého Norimberku. Na severní Moravě pracuje s pšenicí jedině zámecký pivovar v Zábřehu.

Jemně ovocné aroma

„Díku procesu svrchního kvašení získává toto bílé pivo jedinečné vlastnosti. Mok zásluhou pšeničných bílkovin nabízí přirozený zákal s efektním bílým nádechem. Chuťově v sobě vyváženě mísí jemně obilnou chuť s odstíny hořké chmeloviny. Kvasnice přispěly k zajímavému ovocnému aroma. Celkově pak pivo působí lehčeji,“ popsal Koudelka a prozradil i postup výroby bílého piva. Várka pšeničného sladu a českého chmele prošla dvěma rmuty, následně týdenním kvašením za pomocí speciálních belgických kvasnic a nakonec čtrnáctidenním zráním v pivním tanku.

Zámecký minipivovar je svými pivními speciály proslulý široko daleko. Jeho návštěvníci mohli ochutnat například pivo vhodné pro celiaky, kde tradiční slad nahradila kukuřice, speciální pivo Pikard určené hlavně ženám či tmavý puškvorcový ležák. „Zvolená surovina u nás vždy projde technologií od začátku, tedy ani do budoucna nepůjdeme cestou ochucených piv,“ dodal Radovan Koudelka.