Dvanáct černouhelných dolů v Horním Slezsku přeruší na tři týdny těžbu. Na tiskové konferenci to v pondělí ráno oznámil ministr zdravotnictví Łukasz Szukowski.

Ilustrační foto.
Policisté krotili bujarý večírek v Havířově-Šumbarku, opilci na ně útočili

Informaci přinesl Dzennik Zachodni a také napsal, že až dosud bylo mezi horníky provedeno 50 tisíc testů na koronavirus a výsledky jsou optimistické - nakažení procházejí nákazou bez komplikací.

Hned v úterý zastaví práci doly Jastrzebskiej spółki węglowej (JSW) a 10 šachet Polskiej grupy górniciej (PGG). Podle ministra národních aktiv Jacka Sasina je to jediný způsob, jak zadusit ohniska epidemie koronoviru. I když nebudou chodit, do práce, budou horníci dostávat 100 procent svého platu, aby nebyli ekonomicky poškozeni.

Polský server také uvádí, že ještě v květnu premiér Mateusz Morawiecki řekl, že situace je pod kontrolou. Opak byl ale pravdou. Od začátku pandemie se nemocí Covid-19 nakazilo téměř pět tisíc horníků. Polský ministr zdravotnictví s ohledem na lehký průběh onemocnění u naprosté většiny nakažených horníků chce, aby se šachty fungovaly dále.

Plošné testování v souvislosti s nákazou Covid-19 v Dole Darkov na Karvinsku. Hygienikům pomáhala i armáda. Ilustrační foto.
Na Dole Darkov o víkendu pokračují plošné testy

Šéf hornických odborů Wacław Czerkawski je podle listu Dzennik Zachodni toho názoru že opatření k zabránění šíření nákazy se měla přijmout dříve. Tehdy bylo možné z provozu odstavit několik dolů a testovat horníky.