PŘEDPLATNÉ ZPRÁVY DO E-MAILU

V Psychiatrické nemocnici v Kroměříži to vře. Výpověď podalo dvacet lékařů

Psychiatrická nemocnice v Kroměříži, srpen 2021

Psychiatrická nemocnice v Kroměříži, srpen 2021 | Foto: DENÍK/Jan Karásek

Galerie Dalších 135 fotografií v galerii   >

Dvacet lékařů v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži (PNKM) podalo k poslednímu květnu výpověď. Důvodem jejich hromadného odchodu je nespokojenost s tím, jak nemocnici vede ředitel Pavel Polák.

Podle lékařů totiž výrazně překračuje své manažerské kompetence a neodbornými zásahy a nařízeními vstupuje do léčebného procesu pacientů. Situací se zabývá ministerstvo zdravotnictví.

„Ztratili jsme veškerou důvěru v manažerské schopnosti pana ředitele Mgr. Poláka. Jsme přesvědčeni, že jeho osobnostní a odborné kvality nedosahují úrovně nutné k vedení žádné zdravotnické instituce a už vůbec ne tak specifické, jakou je PN. Jsme přesvědčeni, že svým přístupem k psychiatrii je už přímým ohrožením péče o pacienty s duševními poruchami. Řada z nás pracuje v PNKM desítky let a nikdo nepamatuje naše zařízení v tak tristním odborném a lidském stavu,“ uvedli lékaři ve svém prohlášení.

Psychiatrická nemocnice v Kroměříži, srpen 2021
Ředitel Psychiatrické nemocnice v Kroměříži: Odchod doktorů beru jako ozdravení

K poslednímu květnovému dni se rozhodli z nemocnice hromadně odejít. „Ke dni 31. 5. 2023 podalo výpověď z pracovního poměru z 6 celkového počtu 12 primářek a primářů, 11 z celkového počtu 19 atestovaných lékařek a lékařů a 3 z celkového počtu 8 atestovaných klinických psychologů PNKM,“ napsali. 

Situací se zabývá ministerstvo 

Zřizovatelem Psychiatrické nemocnice v Kroměříži je Ministerstvo zdravotnictví. „To jsme s dostatečným předstihem písemně a i na osobním jednání informovali o závažné situaci v naší psychiatrické nemocnici. Činili jsme tak proto, aby Ministerstvo zdravotnictví ČR mohlo přijmout rázná opatření k zajištění poskytování kvalitních odborných zdravotních služeb a vzdělávání lékařů a psychologů ve Zlínském kraji a v části Jihomoravského a Olomouckého kraje,“ informovali lékaři.

Podle ministerstva se vzniklá situace vyřeší během několika dní. „O situaci v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži Ministerstvo zdravotnictví ví a řeší ji. Proběhla z naší strany jednání se zúčastněnými aktéry. Vzhledem k tomu, že situace se neuklidnila, tak Ministerstvo zdravotnictví bude řešit situaci i nadále,“ sdělil Deníku mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

„V tuto chvíli není péče o pacienty jakkoli ohrožena a vyřešení situace předpokládáme v řádu dní. Více situaci v tuto chvíli nebudeme vzhledem k probíhajícímu řešení komentovat,“ dodal mluvčí.

Psychiatrická péče v Česku prochází změnou. Není již jen o velkých léčebnách
Psychiatrie už není jen o velkých léčebnách. Přibývá služeb a lidí s problémy

Deník během středy žádal o vyjádření k situaci ředitele Psychiatrické nemocnice Pavla Poláka, na dotazy však nereagoval. Vyjádřil se až ve čtvrtek. Podle něj jde o hrubý nátlak, na základě kterého má management a zřizovatel podlehnout.

„Je dobře, že se někteří z nátlakové skupiny rozhodli odejít, vnímám to jako příležitost pro ozdravení nemocnice. Vypisujeme výběrové řízení s významnými pobídkami. Některé z nátlakové skupiny však adresně oslovím,“ tvrdí Pavel Polák s tím, že skupině protestujících lékařů byla opakovaně nabídnuta možnost dialogu. Podle jeho slov ji nevyužili.

Doplnil přitom, že příští týden se mají uskutečnit tři dlouho plánovaná diskusní setkání pro všechny zaměstnance.

Hlavní zprávy

Zprávy odjinud