V sobotu v 10 hodin dopoledne pak vypukne hlavní program na náměstí Republiky. „Na hlavním pódiu se dopoledne budou prezentovat hudební, taneční nebo folklorní spolky, v horní části náměstí pak neziskové organizace. Na Farských humnech opět rozbijí své ležení šermíři ze žďárské společnosti historického šermu Flamberg,“ nastínil starosta Žďáru nad Sázavou Zdeněk Navrátil. Odpoledne budou na hlavním pódiu na náměstí pokračovat pěvecké produkce, přičemž program vyvrcholí večerním koncertem Petra Koláře.

Ve Farských humnech kromě žďárských šermířů během odpoledne vystoupí rovněž velkomeziříčský Tas a Klub historického jezdectví Kvintána ze Širokého Dolu u Poličky.

I v letošním roce se program Dne Žďáru, kvůli kterému bude pro motorovou dopravu uzavřeno náměstí, a lidé mohou zdarma využít autobusy městské hromadné dopravy, odehraje také u Rákosníčkova hřiště, na pěší zóně, v knihovně, atriu za obchodními domy, v Domě kultury či v kostele svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. „V době od 17.30 do 18 hodin se v kostele uskuteční komentovaná prohlídka pro obyvatele města zdarma,“ sdělila kastelánka kostela na Zelené hoře Michaela Kokojanová. Před ní se ve svatostánku uskuteční mše svatá za žďárské obyvatele.

Zuzana Bubílková.
Diváky pobaví Zuzana Bubílková a Stanislav Hložek

Vstup zdarma budou mít děti do patnácti let věku do Modelového království a zpřístupněná bude při příležitosti Dne Žďáru také věž kostela svatého Prokopa. Na ojedinělou komentovanou prohlídku se mohou v sobotu vypravit zájemci také do hřbitovního kostela Nejsvětější Trojice v Horní ulici.

Novinkou letošního Dne Žďáru se stane festival Zdi. „Půjde o první ročník streetartového festivalu, kde vystoupí umělci z celé rebubliky, kteří barvami oživí několik ploch ve městě. Uvidíme, jaký budou na tento nový festival ohlasy,“ vyjádřil se žďárský starosta. Výtvarníci se spreji se budou od pátku do neděle realizovat na třech trafostanicích a dalších plochách po celém městě.