Martínek je hyperaktivní, chvíli neposedí, nemluví, snaží se dorozumět vydáváním nerozlišitelných zvuků. Jeho rozumové schopnosti odpovídají zhruba dvouapůlletému dítěti. Potřebuje intenzivní péči, dosud má celodenně pleny. „Je velice obtížné přemluvit jej k dodržování hygieny, kterou není schopen vykonávat sám. Co se stravy týče, moc toho nesní, má svá vybraná jídla, která většinou spořádá rukama,“ popisuje jeho maminka Pavla některá úskalí, s nimiž se potýkají. Problémy mu dělají i další zdánlivě obyčejné situace. „Když je potřeba podat Martínkovi nějaký lék, je to vždycky boj, v klidu to prostě nejde. Další problémy přicházejí, když se se synem potřebujeme někam dopravit jinak než autem. Do jiného dopravního prostředku zkrátka a dobře prostě nevleze,“ dodává. Další komplikací jsou covidové zákazy, kvůli nimž chlapec nemohl chodit do školky, kde se mu líbí. S tím se vyrovnával velmi těžko.

Kromě Martínka mají rodiče Pavla a Jan ještě pětiletou Viktorku. Situace je náročná nejen pro mámu s tátou, ale také pro ni. I z tohoto důvodu se rodina snaží najít způsob, jak Martínkovi pomoci a náročnou péči ulehčit. „Jednou z takových možností by bylo podstoupení speciální léčby kmenovými buňkami z pupečníkové krve, která se provádí v Německu. Zkusili jsme o ni požádat, nyní šetříme každou korunu a čekáme, zda nám přiřadí nějaký konkrétní termín k jejímu podstoupení. Ten bychom měli znát snad v nejbližších dnech,“ říká otec Jan.

Radnice v Úterý.
Obřadní síň v Úterý se při rekonstrukci dočkala nových stropních maleb

Vzhledem k náročnosti péče se rodina rozhodla požádat o podporu Dobré anděly, kteří jí pomáhají od jara minulého roku. „Příspěvky využíváme na různé logopedické a hygienické pomůcky, na pleny. Pokud syn podstoupí léčbu kmenovými buňkami, bude potřebovat ještě další terapie, takže každou možnou korunu odkládáme stranou, abychom na to vše našetřili. Upřímně všem Dobrým andělům děkujeme. Velmi si vážíme jejich dobrých srdíček,“ vzkazuje dojatě maminka.

Dobří andělé pomáhají rodinám, v nichž se vyskytne závažné onemocnění, pravidelnými finančními měsíčními příspěvky. „Z této pomoci mohou rodiny hradit běžné potřeby spojené s léčbou, ale i náklady na chod domácnosti. To jim dává jistotu a klid, který bezesporu k léčbě potřebují. Pokud se chcete stát Dobrým andělem i vy, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a zadat trvalý příkaz. I malý dar může hodně pomoci,“ říká Zuzana Vítková z Nadace Dobrý Anděl.