Davy návštěvníků, hučení leteckých motorů a nevyzpytatelné počasí, takový obrázek nabídlo v sobotu 28. srpna 2021 táborské letiště nedaleko Čápova dvora.

Program Leteckého dne ozdobila třeba účast akrobatického mistra Martina Šonky nebo letadla Lokheed Elektra s nímž mimo jiné před druhou světovou válkou létal Jan Antonín Baťa.

Návštěva Dětského světa s mašinkou, Strašidelného podzemí a Skřítkova v Táboře.
VIDEO: Přímo v centru Tábora existují vchody do světa pohádek i strašidel

Mezi nespočetnými diváky byly například i tři dívenky, z nichž ta nejstarší Adéla, přijela z Plané nad Lužnicí s tatínkem. "Jsem tady podruhé, na letadla jsem se těšila," řekla školačka a připojila, že si je chce prohlédnout i zblízka. Sama už letěla dvakrát, na dovolenou, ale na podzim malá fanynka létání draky nepouští.

Akci pořádal spolu s partnery Aeroklub Tábor a na ploše byly k vidění například i vozy hasičů nebo výzbroj vojáků. Vrcholných bodů programu bylo několik, v 15.08 přelet zmíněného předválečného stroje, ukázky akrobatického a pilotního mistrovství nebo dokonce svatba. Bylo možné pozorovat i kluzákovou letku a mistr akrobacie Martin Šonka na dotaz Jiřího Lískovce připustil, že bez motoru se ve formaci létá hůře než s motorem. Nicméně dodal, že i kluzák se dá ovládat pomocí brzdných klapek na křídlech.

Lyžaři se opět prohnali Planou nad Lužnicí.
Lyžaři se opět prohnali Planou nad Lužnicí

Letecké dny se pořádají v Táboře podle předsedy aeroklubu Jiřího Lískovce od poválečných let. U Čápova dvora se létalo už před válkou, ale letiště začalo budovat až po 2. sv. válce. Dny se konají pravidelně každé dva roky, ale ten loňský se kvůli koronaviru nekonal. Takže aeroklub pozval příznivce strojů těžších než vzduch a pilotního umění na sobotu.