Požár vypukl v Domově se zvláštním režimem na Tyršově náměstí (bývalý Hotel Galerie) v prostorách spojovací chodby vedle kadeřnictví. Dým v místnosti oznámilo signalizační zařízení EPS a na základě toho zavolali lidé z recepce hasiče. Na místo vyjeli hasiči z Kladna a dobrovolníci z Unhoště a Braškova, kterým se po půlhodině zásahu po 18. hodině podařilo dostal oheň pod kontrolu.

"Museli jsme evakuovat okolo 97 klientů domova, kteří se po devatenácté hodině mohli vrátit do svých bytů. Při návratu jsme je ještě přepočítávali. Příčinu vzniku požáru a rozsah škod vyšetřovatelé zjišťují," konstatoval tiskový mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel s tím, že celý zásah probíhal v dýchací technice.

Požár a evakuace působily i dopravní komplikaci v místě události. Budova byla hasiči odvětrána přetlakovou ventilací.

Srážka auta s chodcem v Kladně na náměstí Svobody.
Na náměstí Svobody v Kladně srazilo auto chodkyni

Na místo se dostavila krátce po události i ředitelka domova Helena Bednářová. "Domov se zvláštním režimem funguje v Unhošti od roku 2011. Jsou zde ubytovaní lidé se stařeckou demencí, s alzheimrem. Evakuace byla tím náročnější. Museli být vyvezeni i lidé na vozících a bylo nutné přesvědčit všechny, že se nic vážného neděje. Domov je třípatrový a jsou zde i apartmány. Do zásahu se zapojilo také všech šestnáct zaměstnanců domova. Pravděpodobně byla porucha na elektroinstalaci, ale výsledek musí sdělit hasiči," řekla ředitelka zařízení Helena Bednářová. "Tímto bych chtěla všem pracovníkům domova a zejména pak hasičům poděkovat za rychlý a profesionální zásah," sdělila.

"Vzápětí po požáru mi volali dokonce i z ministerstva a jiných zařízení, zda nepotřebujeme poskytnout pomoc našim seniorům. Toho si také moc vážím. Naštěstí se mohli všichni vrátit do svých pokojů," dodala ředitelka Bednářová.

Ilustrační foto.
Na Kutnohorsku se objevilo nové ohnisko koronaviru. Nakažených je 13 pracovníků