„Každý rok dáme z pokladny zhruba 200 tisíc na následky vandalství. Letošní rok je ale zatím extrémní. Ještě není ani konec prvního měsíce a už nás zničený majetek stál 60 tisíc," vypočítal nedávnou škodu po silvestrovských oslavách starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman.

„Drahý" vstup do roku 2017 evidují ale i v sousedním Bakově nad Jizerou. Jak na webovou stránku města napsal ředitel tamních strážníků Aleš Konývka, vandalové se zaměřili zejména na Podstráně, stadion a volnočasový areál.

„V Podstráních vytahali ze země lavičky, o týden později zase zkoušeli pevnost kovových naučných cedulí v parku na stadionu a volnočasový areál pro změnu okusil umění sprejera. Odnesly to dveře a informační tabulky," vyjmenoval.

Městské kamery

Jedinou „zbraní" proti vandalům jsou městské kamery, ale ani ty často nestačí. Ne vždy ale pachatel zůstane bez trestu.

„V některých případech vandala dokážeme odhalit. Pomáhají nám v tom i záznamy z městských kamer, které dokážeme uchovávat až jeden měsíc, případně i to, když ho na místě dopadnou strážníci," upozornil Ondřej Lochman. Zároveň ale dodal, že těch, kteří spravedlnosti zatím unikají, je většina.

Starosta na projevy vandalství tipuje pravděpodobně mladé lidi posilněné navíc notnou dávkou alkoholu. Radnice se proto vydala cestou prevence nejen v mateřských a základních školách, ale také na gymnáziu a mezi seniory.

Sídliště, park, nádraží

„Problémová místa, jako jsou například sídliště či park u vlakového nádraží, také častěji kontrolují hlídky strážníků i policistů," poznamenal Ondřej Lochman. Kritickým obdobím jsou však noční hodiny, víkendy, ale i prázdniny.

Kromě zničeného mobiliáře hlídky opakovaně řešily například shození kontejneru na odpadky ze svahu u parku nedaleko 1. základní školy. Riziková jsou v Mnichově Hradišti i odlehlá místa. Typicky pláž u Jizery.

„V polovině loňského roku jsme na pláži v rámci modernizace nainstalovali dřevěné šachy. Vydržely pouhé dva týdny," připomněl starosta s tím, že vandalové se nezastaví ani před základní školou. Nedávno tak i z ní musela radnice odstranit sgrafity.

Čtěte také: Úvaly vypsaly odměnu ve výši dvacet tisíc korun za pomoc při dopadení sprejerů