„Vzhledem k rozhodnutí Ministerstva vnitra jsou na chebských vánočních trzích již měsíc posílené hlídky. Vánoční trhy mají vlastní ostrahu, zesílena je zde přítomnost městské i státní policie. Od dnešního rána jsme stále v kontaktu s policií. Posílené hlídky budou i nadále pokračovat a teď čekáme na výsledek jednání tajných služeb," sdělil organizátor největších vánočních trhů na chebském náměstí Vladimír Keblúšek.

„Policisté Karlovarského kraje na události v Berlíně reagovali ještě v noci, kdy zvýšili četnost namátkových kontrol motorových vozidel přijíždějících z území Německa. Od časných ranních hodin pak policisté zvýšili přítomnost na místech, kde se vyskytuje větší množství osob, jako jsou různé vánoční trhy, tedy i na těch chebských, obchodní centra a podobně," uvedla mluvčí krajské policie Věra Hnátková.

Pozornost věnují policisté i nádražím. Prostě místům, kde by mohlo dojít k ohrožení většího množství občanů.

„Zvýšená přítomnost policistů bude zajištěna přes celé vánoční svátky včetně okolí konání půlnočních mší v kostelech a podobně," dodala Hnátková.

Městská policie v Karlových Varech více komunikuje, podle velitele Marcela Vlasáka, se státní policií a zintenzivní pochůzky strážníků a zvýší kontrolní činnost v obchodním centru města, na kolonádách i vánočních trzích.

„Jsou to místa, kde je koncentrace lidí. Využívat více budeme i kamerový systém," uvedl velitel strážníků. Vedení karlovarské radnice nechává podle primátora Petra Kulhánka (KOA) všechna opatření na policii, a to jak státní, tak městské. I podle velitele strážníků Vlasáka je gró právě na státních policistech.

„Operativně jsme připraveni stáhnout hlídky z okrajových částí města," zdůraznil. Primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (ODS) je o záměrech státní policie i strážníků každodenně informován.

POSTŘEHY Z BERLÍNA

Na berlínské vánoční trhy vyráží každý rok i Češi. Mezi nimi byl například Daniel Bock z Kraslic na Sokolovsku. Účastnil se jich po celý víkend, a jak sám říká, pořádně mu zatrnulo, když už v bezpečí domova viděl masakr v německém hlavním městě. „Když jsme tam v pátek přijeli, uvědomoval jsem si, že může hrozit nějaké riziko vzhledem k přívalu přistěhovalců. Uklidňovalo mě ale, když jsme se rozhodovali, zda tam vůbec jet, že Němci říkají, že mají vše pod kontrolou, policii v ulicích… Jak se ukázalo, bezpečnostní riziko je stále velké," říká Bock.

V Německu pobýval už od pátku do neděle a prošel kromě trhů i řadu památek. „Především pak na trzích a u vlakového nádraží byli vidět policisté, ale nebylo jich zase tolik. U památek jsem si žádných mužů v policejních uniformách ani nevšiml. Když jsem dnes ráno viděl, že počet obětí stoupl dokonce na dvanáct, nebylo mi z toho dobře," doplnil Bock.