Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční trhy v Ostravě: kde mají nejlepší punč?

ANKETA/ Velká náměstí ve všech městech regionu už naplno tepou vánoční atmosférou. K největším tahákům oblíbených trhů v době adventu jsou také letos punče a svařáky. Nabídka je rok od roku pestřejší.

7.12.2017
SDÍLEJ:

Nabídka punče je letos na ostravských trzích obrovská. Foto: Deník/Pavel Sonnek

„Punč vyrábíme každý den nový, a to z dvanácti ingrediencí a jednoho našeho tajemství,“ uvedla třeba Zuzana Ovšáková, prodejkyně z Masarykova náměstí v centru Ostravy.
Právě tam Deník pro vás zmapoval situaci a zjišťoval, kde mají punč nejlepší.

Prvním rokem zde punč prodávají provozovatelé z Přerova, a nejde o ledajaký punč. „U Sněhuláka“ si dáte, jaký chcete, a kdy chcete. Když totiž ostatní stánky ve 20 hodin zavřou, tady ještě vyčkávají na poslední zákazníky. „O víkendu jsme tady byli do deseti hodin, do té deváté míváme otevřeno vcelku pravidelně,“ vysvětluje prodejce Stanislav Paseka, který rozlévá punč s vodkou, slivovicí, jäggermaisterem, griotkou, rumem nebo malibu.

ZATOČTE SI!

„Ženy sahají většinou po griotce nebo malibu,“ upřesňuje výřečný stánkař, který lidem nabízí možnost obohatit punč gumovými medvídky, ananasem, kokosem nebo v podstatě čímkoliv, kam člověk zasune lžíci. A pro pravidelné zákazníky tu mají i šestý punč zdarma nebo výherní kolo štěstí po desáté návštěvě.

V podstatě stejně širokou nabídku punče mají i ve Vánočním baru. Největší zájem je však o klasiku Vánoční punč s rumem, červeným svařákem a pomerančovou šťávou. Aby byli zákazníci spokojeni, přichází Filip Choleva do stánku každý den už tři hodiny před otevřením. „Je třeba punč i svařák správně namíchat, okořenit, dochutit a zahřát,“ říká prodejce brněnské značky, která je na ostravských trzích třetím rokem. Za tu dobu si oni pamatují zákazníky a lidé si zase oblíbili je. „Třeba tohoto pána známe dokonale. Vždy, když se blíží, už chystáme kombinaci jablko-hruška,“ povídá Choleva, když se blíží další „štamgastka“.

ČTYŘIKRÁT ZA DEN

„Nejdřív jsem tady chodila s břichem, teď už dva roky s dcerkou. Mířím vždy jedině tady, jinde lepší punč a svařák nenajdete. Už v těhotenství jsem tu chodila často a dnes jsem tu už asi počtvrté, protože s malou se tady chodíme dívat na zvířátka,“ vysvětluje Ostravačka Dominika Lišková.

Dobře lidé znají i bohumínský Královský punč, který je na „Masarykáči“ k dostání také třetím rokem. Do povědomí se lidem dostal vedle kvalitního punče možná i proto, že na trhy vyrazil hned se třemi stánky. „Jejich jméno dělá své. Lidé se vracejí stále častěji a nezní žádná kritika,“ přesvědčuje stánkařka Miluše Gavroňová, u níž si můžete dát punč buďto čistě královský, nebo medový. Zatímco jinde uslyšíte i lichotivá slova ke konkurenci, tady si tvrdě brání své hájemství. „Náš punč je top. Lidé říkají, že jinde vám to klidně zředí vodou!“

CALVADOS DOŠEL

Deník všechny punče poctivě vyzkoušel a právě tyto tři stánky hodnotí nejlépe. Někde tříletou tradici, například U Sněhuláka možnost dochutit si punč podle libosti.

Jsou tu ale i další místa, kde se můžete zahřát. Punč s becherovkou, borovičkou, hruškovicí, griotkou, slivovicí nebo rumem si můžete dát v jednom ze tří stánků ostravské restauratérské rodiny Golisovy, která je na trzích dokonce už pátým rokem v řadě. „Loni jsme nabízeli i punč z calvadosu, ten ale letos kvůli slabé úrodě není. Jinak vám ale namíchám, jakou kombinaci budete chtít,“ nabízí Robert Golis, podle něhož je jednoznačně nejžádanější višňový punč s griotkou.

Nejen s punčem, ale také s gastronomickými specialitami dorazili se svým foodtruckem do Solné ulice i ze známého ostravského bistra Hogo Fogo. „Moc jsme se na naši premiéru na vánočních trzích v Ostravě těšili. Punč vyrábíme každý den podle vlastního receptu. Prozradit snad mohu jen to, že na něj používáme dvanáct ingridiencí a jedno naše tajemství,“ usmála se Zuzana Ovšáková, spolumajitelka foodtrucku.

Možností dojít si v bruslích až do stánku zase jistě neopovrhnou bruslaři. Další stánek s punčem, který si odbývá na trzích premiéru, tentokrát z Bohumína totiž stojí přímo vedle kluziště, kde nemá konkurenci. „Je více kořeněný, cítit je hodně hřebíčkem a skořicí. A méně sladký. Musela jsem si ho dosladit, ale někomu může přijít právě vhod,“ svěřuje se jedna z bruslařek, zatímco její kamarádka dodává: „Ale cappuccino tady mají bezkonkurenční.“

CO JE VLASTNĚ PUNČ?

Punch je termín pro sortiment alkokolických i nealkoholických nápojů, které většinou obsahují ovoce nebo ovocné šťávy. Tradice punče trvá v Evropě už od 17. století. Příprava tohoto nápoje byla do Evropy dovezena britskými kolonizátory z Indie. Slovo punč je anglického původu, k nám se dostalo přes němčinu. Původní indické slovo pro tento nápoj je „panča“ a znamená pět. Tento název vznikl na základě pěti ingrediencí, ze kterých se punč připravuje. V Indii se punč dělá z cukru, araku (alkoholického nápoje vyrobeného kvašením a destilací ze šťáv cukrovým palem), čaje, vína a vody, přidává se koření a ovoce.

Kvalitní punč obsahuje zhruba 30 procent alkoholu. K dochucení se používá skořice, hřebíček, kardamom nebo vanilkový lusk, citronová nebo pomerančová kůra. Horký punč by se měl podávat do předehřátých pohárů.

Srovnání cen vánočních punčů v centru Ostravy (0,2 dl)
Punče U Sněhuláka 40 až 50 korun
Vánoční bar 40 až 45 korun
Královský punč 40 až 50 korun*
Punče Golisovy rodiny 35 až 55 korun
Hogo Fogo 48 korun
Punč u kluziště 40 korun
Dětský punč všude za 25 až 35 korun
*Deník nejlépe hodnotí první tři stánky s punčem

TIP DENÍKU
Zkuste včelí punč
Potřebujete: 125 ml vody, 250 g medu, kousek skořice, 3 až 5 hřebíčků, kůru z pomeranče a citronu, šťávu z půlky citronu, 200 ml rumu
Nejdříve se svaří med, skořice, hřebíček, pomerančová a citronová kůra se 125 ml vody. Při svaření se odstraňuje pěna. Potom se punč přecedí a přidá se do něj rum a šťáva z citronu.

Autor: Hana Porebská

Nahravá se anketa
7.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 13 000 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci asistent/ka administrativy. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt pro zaslání strukturovaného životopisu: personalistika@sillet.cz. Pracoviště: Sillet group a.s., ostrava, 28. října, č.p. 102, 702 00 Ostrava 2. Informace: Jana Malíková, +420 736 683 613.

Výroba - Výroba Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 15 000 Kč

Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci obsluha balícího stroje. Požadované vzdělání: neúplné základní. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 7. Poznámka: NENABÍZET - POKUTA SUIP do konce května 2018, výhledově PP na dobu neurčitou. Pracoviště: Drůbežářský závod klatovy a.s., ul. 5. května, č.p. 112, 339 01 Klatovy 1. Informace: Milada Makulová, +420 376 353 332.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 20 000 Kč

Zámečníci strojů Zámečník - nástrojař. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:26.6.2017.A:25.5.2018.Místo výkonu práce Bílovec. Náplň práce: práce na obráběcích strojích. Vývoj a praktická realizace vlastních návrhů. Kusová výroba pro potřeby dalších oddělení. Výroba podpůrných přípravků k navazující výrobě. Tvorba jednoduché dokumentace. Požadujeme: SOU/SŠ(technického směru výhodou např: mechanik, zámečník, nástrojař apod.) Manuální zručnost, plné pracovní nasazení, schopnost samostatné i týmové práce. Zkušenost a praxi v oboru. Zdravotní způsobilost, trestní bezúhonnost. Nabízíme: práci na HPP s možností dalšího profesního vzdělávání. Profesní i osobní růst v návaznosti na schopnosti zaměstnance. Mzdové ohodnocení dle dohody. Zaměstnanecké výhody: 5 týdnů dovolené, stravování. Telefonický kontakt v pracovní dny od 8:00 do 14:00 hodin. Osobní kontakt v úterý a čtvrtek od 8:00 do 10:00 hodin.. Pracoviště: Massag, a.s., Opavská, č.p. 272, 743 01 Bílovec 1. Informace: Petr Jaroš, +420 602 524 333.

Gastronomie - Kuchař Český Krumlov 35 000 Kč

Kuchař Malá restaurace se zahrádkou (Český Krumlov) přijme kuchaře, jednoduché jídla, hotovky, česká kuchyně. Brigádně na léto, případně do konce roku s možností prodloužení dle dohody. Nástup ihned.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
5 8

Zákaz kouření v restauracích? Vítají ho téměř tři čtvrtiny lidí

Pohled zblízka na Janov je přitažlivý hodně málo.
14

Celý Most má být ghettem, Litvínov zatím vystačí s Janovem

Vstala z popela. Chata nad Prosečí by měla otevřít na začátku prázdnin

Před patnácti lety lehla oblíbená Chata nad Prosečí popelem. Obnovit známý turistický cíl mezi Libercem a Jabloncem na Prosečském hřebeni se rozhodl Pavel Kittel. Stálo ho to čas, peníze i hodně úsilí. Ale povedlo se.

Vandal v moskevské galerii potrhal slavný Repinův obraz. Zmohla mě vodka, tvrdí

Nejznámější obraz ruského malíře Ilji Repina nesoucí název Ivan Hrozný a jeho syn Ivan 16. listopadu 1581 vážně poničil vandal. Sedmatřicetiletý muž pocházející z Voroněže se před útokem na jedno ze zásadních děl světového malířství vydatně posilnil vodkou, uvedla Treťjakovská galerie. Škoda na obrazu je odhadována asi na 500 tisíc rublů (180 tisíc korun).

Lobbista Janoušek má smůlu. Soud mu zbytek trestu neprominul

Městský soud v Praze zamítl v neveřejném zasedání žádost odsouzeného Romana Janouška o prominutí zbytku trestu. Lobbista o něj žádal kvůli svému zdravotnímu stavu. Informovala o tom v pondělí Česká televize (ČT).

Ceny bydlení? Připomíná to situaci před krizí, varuje studie

Ještě není tak špatně jako v roce 2008, ale v mnoha ohledech se tomu blížíme, upozorňuje zpráva odborníků z VŠE. Opět nastává doba, kdy hypotéka ve velkých městech „spolkne“ až 70 procent mzdy jednotlivce či 50 procent rozpočtu celé domácnosti.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT