„V podstatě všichni včelaři v blízkém okolí už žádný med nemají. Kromě mě tedy,“ říká Vítek Marada z Hovoran. „To ale jen proto, že jsem jako první už na podzim o dost zdražil,“ dodává.

Už na podzim zaznamenal, že medu je méně, proto zvedl cenu na sto dvacet korun za kilo. Část zákazníků okamžitě začala kupovat za staré ceny jinde. Většina včelařů zůstala na cenách kolem osmdesáti až sta korun za kilo. Někteří také zareagovali při prvním zvednutí cen u výkupu tím, že med prodali a teď jim chybí. Díky zdražení je nyní Marada v Hovoranech a okolí jeden z mála, který má ještě zásoby.

„Někteří včelaři měli vyprodáno už na podzim, další před Vánoci. Zbytku právě teď dochází. Podle Marady má nyní med v okolí Hovoran tak jeden včelař z dvaceti, možná i třiceti.

Špatné roky v řadě za sebou

Vysvětlení je jednoduché: několik špatných ročníků za sebou. „Žádný dobrý rok, samé průměrné a podprůměrné. Starší zásoby se doprodaly a nového medu bylo málo,“ vysvětluje včelař z Hovoran.

Další vysvětlení nabízí šéf kyjovských včelařů Miroslav Smolík. Podle něj je u včelařů medu méně než jiné roky, ale určitě ne výrazně.

„V poslední době byl z několika důvodů omezený dovoz. Ozývala se na mnoha místech doporučení, aby lidé kvůli špatné kvalitě dováženého medu začali nakupovat u našich včelářů. Tím se zvedla poptávka a med rychle mizel. Zvedá se i odbyt do zahraničí,“ upozorňuje na další možnosti Smolík. Podle něj se také projevuje mírný, ale stálý úbytek včelstev, ať už kvůli nemocem či nezájmu mladých o tento bohulibý koníček.

V Hodoníně ještě nedoprodali

Tragická situace ale není všude. „Medu je dost. Není v tom problém,“ hlásí předseda včelařů v Hodoníně Vladimír Uhrovič. To potvrdil i další včelař z Hodonína Ladislav Prýgl, který má ještě asi třetinu zásob.

„Větší včelaři ještě mají medu dost, ale je fakt, že těm menším i v okolí Hodonína už došel. Nutno ovšem říct, že na podzim byly u nás velké úbytky včelstev, takže tento rok vidím špatně. Med tedy mám, ale bude hůř,“ říká Prýgl. V Hodoníne se cena domácího medu pohybuje kolem sta až sto dvaceti korun za kilo.

Průběh zimy zatím včelařům relativně přeje. Oproti posledním dvěma teplým zimám je ta letošní dostatečně chladná. „Když je zima chladná, včely mají nižší spotřebu cukru, ale už je hodně dlouhá. Včely potřebují pauzu. Aby se mohly i v zimě prolétnout a vyprázdnit. Pokud tu možnost nemají a nestravitelné látky v sobě neudrží, vyprázdní se v úlech. Z toho hrozí rozšíření průjmové nemoci nosema,“ vysvětluje Smolík. Právě teď ale jdou teploty nahoru a to by podle něj mohlo být přesně to, co chovatelé včel potřebují.