Rodina, která se rozhodla mladé zvíře adoptovat poté, co ho předchozí majitelka musela vrátit, jelikož se kvůli němu dostávala do svárů se sousedy, nakonec údajně zaznamenala podobné reakce také od svých sousedů v Nové ulici ve Veltrubech.

„Vyhrožovali Vaškovi likvidací, prý šlo o sousedy od naproti a od vedle,“ uvedla předsedkyně organizace Kočičí oči Kolín Eva Šedivá. Ačkoliv podle jejího vyjádření druhá náhradní rodina usilovala o to, aby Vašek zapomněl na negativní zážitky z minulosti a opět získal důvěru k lidem, kocour zmizel. Stalo se tak po pronesených výhrůžkách sousedů. Zvíře se vrátilo o dva dny později ve zuboženém stavu a s velmi rozsáhlými zraněními. Vaškův stav byl tak vážný, že nebylo jisté, zda přežije. Na boku se mu táhla dlouhá a hluboká řezná rána. Zadní noha mu musela být sdrátovaná a sešroubovaná. Menších zranění bylo více.

Ilustrační foto.
V Újezdci zasahovali v noci hasiči u požáru kůlny

Kocour je nyní po operaci a zotavuje se dobře, i když má omezenou hybnost. Viník ale přesto velmi pravděpodobně unikne trestu, pokud se nenajde svědek činu.

Jedině svědek, pokud by k případu mohl říct více a nebál se podrobnosti sdělit policii, by mohl přispět k potrestání viníka. Tomu v případě prokázání týrání hrozí odnětí svobody až v délce dvou let, pokud se této činnosti již v minulosti nedopustil.

„Jedinou naší obranou je podat trestní oznámení na neznámého pachatele, protože rodiny, které vyhrožovaly, byly bohužel dvě,“ podotkla Eva Šedivá, ale dodala, že to je předem prohraný boj a že v této obci to není jediný případ takto zubožené kočky. To se ale prý vztahuje i na ostatní vesnice na Kolínsku, kde jsou podle názoru předsedkyně spolku Kočičí oči Kolín obyvatelé přesvědčení o tom, že kočka je jen na myši a veterinární péče pro ni je zbytečným luxusem, za nějž není nutné utrácet.

Případem kocoura Vaška je otřesený i starosta obce Ivan Kašpar, který se ovšem staví nedůvěřivě k tomu, že by údajným pachatelem mohl být někdo ze sousedů. „Neumím si představit, že by to udělal někdo z nich,“ řekl, ale zároveň připustil, že v některých případech tyto sváry pramení z jiných konfliktů a zvíře je jen prostředkem, jak si je vyřídit.

Samotnými obyvateli Veltrub ale týrání kocoura také pohnulo. Někteří se spojili s redakcí Kolínského deníku a informovali, že zvíře viděli zraněné u veterináře a že se při pohledu na něj neubránili slzám. Také tvrdili, že věc bude řešit s údajnými pachateli starosta obce. Ten ale tuto verzi odmítl s tím, že mu sice přišel osočující e-mail, ale podepsanou osobu nezná a konkrétně se s ním nikdo nespojil. Navíc ani rodina, která měla kocoura v péči, doposud nepodala ve věci týrání podnět k vyšetřování, což Kolínskému deníku potvrdila i kolínská policie.

Komenského park v Kolíně
Komenského park by se měl změnit v roce 2020