"Příčinou mohla být porucha vodovodního potrubí, kvůli níž byla půda podmáčená," řekl starosta Vlašimi Luděk Jeništa.

Podle mluvčí středočeských hasičů Vladimíry Kerekové bylo zasaženo území zhruba 100 krát 100 metrů. Jeništa ale míní, že šlo o menší plochu širokou asi 30 metrů. "Sjela dolů horní část svahu, kde rostlo pár stromů a kde byla zeď kina," uvedl.

"Místo prozkoumali naši specialisté z Prahy s technikou a také se služebními psy vycvičenými na vyhledávání lidí v sutinách, ale nezjistili, že by se v místě závalu nacházela nějaká osoba," uvedl přímo na místě havárie ředitel Hasičského záchranného sboru Benešov Josef Setnička a pochválil současně rychlost zásahu a spolupráci složek Integrovaného záchranného systému. 

Nebezpečná zóna

Místostarosta Karel Kroupa upřesnil, že se zbortila opěrná zeď letního kina, část kina až k promítací kabině, pokladna a část svahu se stromy se sesula dolů až k místu, kde je zázemí správy parku. Zavalena a zbořena tam byla velká dřevěná kolna s uskladněnými stroji. "Zčásti bylo i zavaleno zázemí zděného domu, ale ten snad porušen není," uvedl Kroupa.

Území bylo podle Kerekové vyznačeno jako nebezpečná zóna. Park je sice dál přístupný veřejnosti, ale samotné místo sesuvu je ohraničeno policejními páskami a trubkovými zábranami. Vstup tam hlídala celou noc policie.

"Důležité je, že se nikomu nic nestalo. Budeme odstraňovat sesuv. Kolna na stroje se znovu postaví, horší to bude s letním kinem. Budeme potřebovat znalecké posudky statika a od geologů," dodal Jeništa. Provozovatel kin Ladislav Jenšík je proto velice skeptický k nadcházející letní sezoně.

Sesun navážky

Objekt nedalekého zámku sesuv půdy nijak neohrozil. Historický objekt totiž stojí na pevném skalnatém podloží. Podle místních se ze svahu sesula vlastně jen navážka, kterou před půlstoletím budovatelé letního kina vyrovnávali svažitý terén, na němž pak vznikla část hlediště, zděné ohraničení amfiteátru a také zděná promítací kabina s zázemím pro občerstvení diváků.

K místu havárie neustále proudí davy Vlašimáků a fotografují si sesuv. V neděli  pracovníci správy parku nastartovali motorové pily a v rámci svých možností začali s odklízením dřevěných částí poničené kolny a povalených stromů u paty sesuvu.

Čtěte také: Sesuvy v dole Túrow dosahují několika tisíc hektarů