Proměna centra města Velešín bude totiž po rekonstrukci autobusového nádraží, která vypukne 3. dubna, pokračovat také rekonstrukcí náměstí. To má ve Velešíně poměrně specifickou podobu. Je ve svahu, tvaru písmene ypsilon a jeho hlavní část se rozkládá za radnicí dolů směrem k Malši. Náměstí tvoří tedy klidovou zónu jaksi bokem od hlavního dění. Jedním z cílů rekonstrukce je proto také snaha náměstí oživit.

Rozhodnutí je
na lidech:
Do soutěže se se svými návrhy přihlásilo pět zájemců. Studenti i renomovaní architekti.
Město vyzývá obyvatele, aby se k jednotlivým návrhům na webu vyjádřili a pomohli komisi vybrat návrh vítězný. Náměty posílejte e-mailem na podatelnu nebo vhoďte do schránky na MÚ.

A tomu by právě mohlo napomoci přemístění pietního místa s pomníkem pod bývalým kostelem sv. Jakuba a Filipa na místo bývalého domu, v němž žil významný rodák, básník a národní buditel J. V. Kamarýt.

„Na úpravu náměstí máme studie ze stejného období jako studie pro přeměnu autobusového nádraží,“ řekl starosta Velešína Josef Klíma. „Od tehdy však přece jenom doba pokročila a je třeba návrhy zaktualizopvat.“

Na stěhování pomníku patrně dojde nejdříve v příštím roce, město ale nyní vyhlásilo soutěž na nové návrhy, jak by měl být pomník obětem světových válek v parčíku umístěn.

V anketě Českokrumlovského deníku pod tímto článkem můžete hlasovat, jaký návrh na podobu pomníku by se vám nejvíce líbil. Všechny návrhy si můžete prohlédnout ve fotogalerii u článku.