První stupeň povodňové aktivity k 17.30 platil ještě na 11 místech. Na Olši v Českém Těšíně a Dětmarovicích je druhý stupeň, ale ani tam by hladina vody již neměla výrazně stoupat. 

"Nejvíce pršelo na východě Beskyd. Pro srovnání můžeme uvést, že na jesenické části kraje, u Slezské Harty spadlo za posledních 24 hodin 54 milimetrů srážek. Naopak na Lysé hoře v Beskydech to za stejné období bylo 101 milimetrů," uvedla Vlčková ve středu dopoledne.

Nebezpečná Olše

Nejdramatičtěji vypadala situace v Českém Těšíně - Balinách, kde Olše vystoupala na úroveň druhého stupně. Podle prognózy meteorologů, by ještě mohla dosáhnout třetího stupně.

"I tam hladina klesá. Může ale přijít ještě nějaký dotok. Ale i kdyby se hladina dostala na třetí stupeň, nebude to znamenat ohrožení zástavby. Kapacita koryta je dostatečná," řekla Vlčková. Dodala, že druhý stupeň je ještě na Olši v Dětmarovicích a Morávce ve Vyšních Lhotách.  

Pavla Svrčinová a Ivo Vondrák.
Hejtman o covidu: Vývoj v Moravskoslezském kraji se uklidňuje. Zlobí Opavsko

V Návsí na Frýdecko-Místecku po 17:00 sjela část břehu malého rybníka. "Rybník vytekl, takže škody vznikly hlavně rybářům, na jiném majetku ne," řekla starostka Lenka Husarová. Nikdo nebyl ohrožený. Policejní mluvčí Eva Michalíková řekla, že policisté místo ohraničili, aby tam nikdo nechodil.

Situace by se podle předpovědí počasí neměla výrazněji zhoršovat. V noci už nemá pršet vůbec. "Další srážky jsou očekávány až v neděli," doplnila Vlčková.

Situace na Krnovsku

Na Krnovsku i Bruntálsku se úterní bouřky a zatím i středeční vytrvalý déšť obešly bez větších problémů. Hladiny se  zvedly především u drobných přítoků do řeky Opavice na Krnovsku a malý potok Krasovka v Radimi hrozí rozlitím.  

V Krnově silný déšť zvedl hladiny především u drobných přítoků do řeky Opavice, které směřují k zástavbě ve směru od Polska. Zaplnila se na maximum kapacita koryt u potoka Mohla a u Trmantického potoka. Situaci v ulicích Petrovické a Hlubčické proto monitorují krnovští dobrovolní hasiči, strážníci i členové krizového štábu.

III. stupeň povodňové akrtivity byl na Krasovce vyhlášen 19. srpna přesně ve 12 hodin a trvá stále. Včera Krasovka dvakrát dostáhla středního II. stupně a třikrát nižšího III. stupně - více zde

Napadeny Rom útočníka do osudného setkání nikdy předtím neviděl.
Rasistu v Ostravě vykolejilo, že „bílá“ holka chodila s Romem