Popadané stromy zastavily dopravu také na dvou železničních tratích. Od 17:10 je přerušena doprava na železniční trati ze Svoru na Českolipsku na Jedlovou, od 18:00 se nejezdí také z Jablonného v Podještědí na Brniště, zjistila ČTK na internetových stránkách Českých drah www.cd.cz.

„Na trase z Jablonného do Brniště najel motorový vlak do spadlého stromu, nikomu se nic nestalo, ale trať je neprůjezdná a na jejím uvolnění se pracuje,“ řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Železnice by podle něj měla být opět průjezdná kolem 21:30, zatím tam České dráhy nasadily autobusy. Obnoven zatím nebyl ani provoz na trase ze Svoru na Jedlovou na Děčínsku. „I tam se na uvolnění trati ještě pracuje,“ dodal Halla.

Popadané stromy komplikují dopravu

Popadané stromy jsou hlášeny hlavně na Českolipsku a v Podještědí. V oblasti Mařenic na Českolipsku popadaly stromy do vedení vysokého napětí, v oblasti Křižanech na Liberecku zase vítr vyvrátil osm sloupů nízkého napětí," řekla severočeská mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Bez proudu jsou podle ní také obyvatelé jednoho domu v Hrádku nad Nisou. „Uděláme vše proto, aby byly ještě dnes dodávky obnoveny, záležet ale bude na počasí,“ dodala Holingerová.

Bouřka provázená větrnou smrští a přívalovými dešti se podstatnou částí Libereckého kraje prohnala po 17:00. Na Českolipsku zaznamenali i kroupy. „Žádné problémy s vodou ale hlášeny nemáme, jen popadané stromy,“ řekl operační důstojník libereckých hasičů Karel Skořepa. Déšť sice podle informací z povodí Labe a Ohře zvýšil hladiny některých toků, všechny jsou ale hluboko pod úrovní prvního stupně povodňové aktivity.