V rozpětí křídel měří víc než člověk a žije jen na jihu Moravy. Ohrožený orel královský, který od roku 1998 hnízdí v lokalitě Soutok na Břeclavsku, se tam pravděpodobně brzy dočká větší ochrany a klidu. Vláda dostala návrh nařízení úředníků ministerstva životního prostředí, kterým se ze Soutoku stane ptačí oblast zaměřená nově i na ochranu tohoto dravce.

Dosud byli takto chránění na Soutoku jen někteří ptáci, třeba čáp bílý nebo luňák hnědý a červený. „Nebylo zřejmé, jestli je výskyt tohoto druhu v lokalitě Soutok-Tvrdonicko stabilní, či se jedná pouze o krátkodobý pohyb. Nyní lze trvalý výskyt orla královského považovat v České republice za nezpochybnitelný,“ uvedla Pavlína Kuncová z ministerstva ve zprávě pro vládu.

Ilustrační foto.
Soutěž krásy hodnotí třeba i zuby. Tři tisíce zvířat se poperou o titul psí miss

Podle ornitologa Davida Horala z brněnské pobočky Agentury přírody a krajiny je Soutok nejdůležitější hnízdní oblast tohoto orla v České republice. „V posledních letech tam žijí stabilně dva páry,“ poznamenal.

Orel královský je v České republice na seznamu kriticky ohrožených ptáků. Úprava nařízení mu poskytne na Soutoku větší ochranu hnízda a klid na hnízdištích. Hlavně před lesnickými pracemi. Ty zavinily neúspěšné hnízdění vzácného ptáka přinejmenším v letech 2001, 2004 a 2007.

Pokud vláda novelu schválí, budou lesníci nově k těžbě a dalším pracím se stroji potřebovat souhlas ochránců přírody. A to v době, kdy orli hnízdí, tedy od poloviny února do konce července. Tehdy musí být nejméně tři sta metrů od hnízda naprosté ticho.

Saunový svět postaví v Břeclavi v areálu koupaliště. Vizualizace.
Slouží lidem vs. Nikdo ho nevyužije. Nově otevřený saunový svět rozděluje město

Lesníci nepředpokládají komplikace. „Nová ptačí oblast pro nás nepředstavuje vážnější překážku hospodaření v lužních lesích. Už nyní se snažíme přizpůsobit nutné zásahy v lese hnízdění ptáků,“ reagoval za Lesy České republiky Ondřej Kopecký.

Orel královský

V České republice je vedený jako kriticky ohrožený druh.
Je to mohutný dravec ze skupiny jestřábovitých. Větší samice má rozpětí křídel přes dva metry a může vážit až 4,5 kilogramu.
V České republice poprvé zahnízdil v roce 1998 v ptačí oblasti Soutok-Tvrdonicko na Břeclavsku. V posledních letech jsou tam stabilně dva páry.
Kromě Břeclavska se vyskytuje také na Hodonínsku, Znojemsku, Brněnsku a Uherskohradišťsku.
Lesnické práce byly nejméně ve třech případech příčinou ne-úspěšného hnízdění v letech 2001, 2004 a 2007.
Ohrožují je i otrávené návnady a nezabezpečené sloupy napětí. V roce 2017 našli odborníci prvního orla královského otráveného v Bořeticích na Břeclavsku. Podle policie pozřel jed karbofuran.

Od roku 2008 mohou lidé pozorovat hnízdění orla královského i mimo oblast Soutok-Tvrdonicko. „Vyskytuje se na Znojemsku, Hodonínsku i na Brněnsku. Mimo Jihomoravský kraj jen na Uherskohradišťsku,“ vyjmenoval ornitolog Horal.

Právní úpravy však nevyřeší všechna nebezpečí pro tento druh. „Největší ohrožení hrozí orlu královskému z otrávených návnad a z nezabezpečených sloupů vysokého napětí,“ míní odborník.

Vůbec první případ otravy zaznamenali na Moravě odborníci předloni na jaře u Bořetic na Břeclavsku. Ptáka z Maďarska našli díky satelitní vysílačce. „Potvrdili jsme, že pozřel jed. Ale nepodařilo se nám zjistit, jestli ho někdo úmyslně otrávil. Případ jsme odložili,“ sdělila břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Rybářské potřeby. Ilustrační foto.
Netradiční zásah hasičů: zákazník si propíchl ruku rybářským háčkem

Populace orlů královských v České republice v jednotlivých letech kolísá. Loni bylo hnízdění méně než v roce 2017. Tehdy odborníci napočítali jedenáct párů a deset úspěšně vyvedených mláďat. „Nyní má populace mezi pěti až deseti hnízdícími páry,“ odhadl Horal.