Jako ve scéně béčkového hororu si museli v úterý připadat budoucí studenti hradecké univerzity. Slavnostní imatrikulační zasvěcení do studentského života totiž narušil osmadvacetiletý muž, který přirovnával univerzitu k inkvizičnímu soudu a nakonec po akademicích hodil nůž. Celý incident musela řešit policie.

„A přitom to začalo tak nevinně,“ popisovala okamžiky mluvčí univerzity Zuzana Boučková, s tím, že aktu s nožem předcházela „nevinná“ debata muže s akademiky o poslání imatrikulace. „Uprostřed imatrikulačního protokolu se muž najednou zvedl a položil otázku na smysl imatrikulace,“ popsala začátek incidentu Zuzana Boučková.

Zdroj: Youtube

(autor videa: Jaromír Patka)

Když akademici muži na jeho otázku odpověděli, následoval další dotaz. Tentokrát muže zajímalo, zda imatrikulace není to samé jako inkvizice a zda univerzita své žáky nemučí. „Po odpovědi, že škola skutečně nikoho nemučí, vyzvali akademici muže k tomu, aby dál nerušil slavnostní okamžik,“ uvedla mluvčí.

Sprejer svým „dílem“ způsobil škodu 160 tisíc korun.
Sprejer svým „dílem“ způsobil škodu 160 tisíc korun

Se zamítavou odpovědí se však muž nesmířil a z batohu vytáhl zakrvácený papír, rudou růži a nůž a zasypal přítomné sprškou nadávek. Poté útočnou zbraň hodil směrem k akademickému senátu.

Podle kameramana Jaromíra Patky, který imatrikulaci natáčel, byl výstup mladíka pro přítomné překvapením. „Vstoupil do tohoto trochu ospalého ceremoniálu, kterého se účastnila top třída hradecké akademické obce. Působilo to spíše buransky, jakoby byl mimo, třeba opilý. Strach z něj nešel," uvedl s tím, že členové akademického senátu řešili, zda se opravdu jedná o studenta a nemohli se shodnout. „Na univerzitě studují tisíce studentů, jistí si proto nebyli. Zavolali policii, ta přijela, sepsala to s nimi, všechno si vyfotila a mladíka zadržela," dodal.

Policie si pro muže přijela v řádu několika minut. „Osmadvacetiletého muže jsme zadrželi, odvezli na služebnu a celou věc nyní prověřujeme,“ informovala policejní mluvčí Iva Kormošová.

Stezka Mechu a perníku ve Vysoké nad Labem
Krajská města získají stovky milionů na plánované projekty