Proč hořelo, není jasné. Mezi místními se hovoří o zkratu na počítači. „Bydlím ve vedlejším vchodu. Nad ránem jsem slyšela takovou divnou ránu. Nebylo to nějak ohlušující, spíše takové puknutí," řekla Deníku obyvatelka domu. 

Video ze zásahu najdete na této stránce na konci článku.

Vchod, ve kterém hořelo, ještě v pátek dopoledne hlídali policisté, kteří dovnitř nikoho cizího nevpouštěli.

„Jdeme do přízemního bytu, který je pod tím, v němž hořelo," řekli Deníku muž a žena, kteří přijeli k domu. O podrobnostech odmítli hovořit. „Je vytopený," konstatovala smutně žena.

Požár sledovali lidé z okolních domů. „Něco takového jsem tu za šestatřicet let nezaznamenala. Ještě teď se třesu. Někdy tu sice hořelo, byly i další věci, ale tohle…," svěřila se Deníku starší žena, která nad ránem zaznamenala mihotavé světlo.

Do celorepublikové Akce Jehla 2017 se opět zapojila i Městská policie Ostrava.
Strážníci v Ostravě prohledávali drogová zákoutí

„Vyklonila jsem se a viděla spoustu aut se zapnutými majáky. Byli tu hasiči, policisté i sanitky. Stál tady i červený hasičský autobus pro evakuované," popsala situaci žena a dodala: „Plameny jsem nezahlédla, ale z toho bytu se valil hustý bílý dým, který stoupal až do nejvyššího patra. Vypadalo to děsivě."

KOUŘ

Právě kouř byl příčinou zdravotních problémů. „Osmnáct lidí se nadýchalo kouře. Byli mezi nimi čtyři policisté, kteří přijeli do Varenské ulice ještě před příjezdem hasičů a snažili se lidem pomoci. Zbývajících čtrnáct osob se nadýchalo především při opouštění svých bytů silně zakouřenou chodbou, ještě než k nim dorazili hasiči," uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Další nájemníky hasiči vyvedli v maskách. Obyvatelům byl u domu k dispozici velký hasičský evakuační autobus, kde dostali deky a teplé nápoje.

DO NEMOCNIC

„Ošetřit a do zdravotnických zařízení transportovat bylo nutno čtrnáct obyvatel domu. Všichni se nadýchali zplodin hoření a jejich postižení se jevila jako lehká až středně těžká. Jednalo se o tři děti ve věku dvou měsíců, osmi a čtrnácti let a dále o jedenáct dospělých ve věkovém rozpětí od čtyřiatřiceti až osmašedesáti let – šest žen a pět mužů," uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl. Do zdravotnického zařízení byli po ošetření zasahujícím lékařem odeslání také čtyři policisté, kteří se nadýchali kouře.

Konopí. Ilustrační foto.
V Ostravě finišují přípravy na Konopex. Jedno z hesel zní: Vypěstuj si svůj dům!

POPLACH

Operační středisko hasičů se o požáru dozvědělo v pátek krátce po půl třetí ráno. Na místo vyjely čtyři hasičské jednotky.

Hasiči dostali oheň pod kontrolu za pětadvacet minut, uhasili jej za dalších dvacet minut. Vedení obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, které nabídlo zajištění náhradních bytů.

„Plameny poškodily obývací pokoj bytu 2+1, balkon a část fasády, další škodu v celém bytě napáchal silný kouř a vlivem velkého žáru i prasklé etážové topení. Jeho voda vytopila hořící byt i byt pod ním," řekl Kůdela. Předběžná škoda byla odhadnuta na milion korun. Proč hořelo, zjišťují vyšetřovatelé.

Zdroj: Youtube