Hektolitry vína a oblíbeného burčáku, centrum Znojma plné lidí, stánky s pochutinami i řemeslnými výrobky, spousta muziky a historie. Tak bude vypadat letošní Znojemské historické vinobraní. První hosté slavností vína projdou branami města už v pátek po obědě. Krátce poté oficiálně otevřou mázhauzy.

Hotely ve městě už mají prakticky obsazeno. Zkušení návštěvníci Znojma si totiž ubytování objednávají dlouho dopředu. „Na konci vinobraní si lidé rovnou rezervují lůžka na další rok a v lednu už proto míváme úplně plno. Hosty tak odkazujeme třeba na okolní vesnice s hotely a penziony,“ uvedl provozní jednoho ze znojemských hotelů Roman Kotáb.

Program slavností je i letos velmi pestrý. „Na všechny věkové kategorie návštěvníků čeká zábava na celkem třinácti scénách. Znojemské vinobraní je jedinečné tím, že klade největší důraz na historii,“ uvedla za pořádající Znojemskou Besedu Kamila Kolesová.

Mikulov hostil Pálavské vinobraní. Navštívily ho desítky tisíc milovníků vína a burčáku.
Luxusní vína, burčák, chválili Pálavské vinobraní. Přilákalo přes 50 tisíc lidí

Na návštěvníky čeká šest ryze historických scén a především dominanta celého vinobraní, tedy průvod krále Jana Lucemburského s chotí a dvořany. Majestátní družina bude mít pět set členů v dobových kostýmech včetně zvířat.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Lidé, kteří na akci do královského města na Dyji přijedou autem, mohou k parkování využít dvě záchytná parkoviště. „První bude u střední školy v Přímětické ulici, druhé pak v dolní části města u louckého kláštera,“ informovala Kolesová.

Titul Miss Burčák 2018 z Valtického podzemí získala Tereza Vyskočilová z Klatov.
Miss Burčák: šlapání naboso, plavky nahradily při promenádě ozdoby z hroznů

Milovníci dobrého vína zajdou při slavnostech na vyhlídku u rotundy svaté Kateřiny, kde najdou vinařskou scénu VOC Znojmo. Tam si zájemci užijí takzvaná vína originální certifikace. „Ta, která prošla srpnovou hodnoticí komisí, ochutnají poprvé právě návštěvníci vinobraní,“ sdělil ředitel pořádající Znojemské Besedy František Koudela.

Lidé si vyberou z devadesátky vín odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. „Zavítat mohou i na poznávání Vína všemi smysly, kde prim hrají tři odrůdy vín, a to nově v pátek i v sobotu,“ pozval Koudela.

Centrum města pro veškerou dopravu tradičně uzavřou. V ulicích se o bezpečnost postarají desítky policistů. „Naším úkolem bude eliminovat pouliční kriminalitu a zabránit řízení aut pod vlivem alkoholu. Do akce nasadíme dopravní policisty, pořádkovou policii, psovody se psy, jízdní oddíl na koních, službu kriminální policie i městskou policii,“ informovala policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Policista Huděc se psem Kurtem
Znojemský policista Ladislav Huděc je nejlepší psovod. Vyhrál se psem Kurtem