V sobotu i v neděli vždy mezi 9.25 a 15.25 vlaky nepojedou a budou nahrazeny autobusy jezdícími mezi hostivickým nádražím a Prahou, kde však zajíždějí pouze do Dejvic.

Na území hlavního města mohou cestující využít městskou hromadnou dopravu, upozornil v pátek Petr Pošta z centrály Českých drah na jiné koleje: na ty, po nichž jezdí tramvaje. „Jízdenky na MHD vydávají vlakové čety a osobní pokladny ve výlukou dotčených stanicích; platí pouze v trasách na nich uvedených,“ vysvětlil.

Ilustrační foto.
Říčanský zákaz kamionů neplatí, chystá se ale jeho obnovení

Od soboty začíná dlouhodobější výluka jedné ze dvou traťových kolejí v úseku mezi stanicemi Praha-Vysočany a Praha-Horní Počernice, kvůli níž musejí být ve střehu pasažéři jezdící do hlavního města vlakem z Nymburka či Kolína. Půjde si ale zvyknout; omezení na této trase mají platit až do 27. března.

Většina „královéhradeckých“ rychlíků zde v této době bude jezdit odklonem – a mine nádraží v Lysé nad Labem i v pražských Vysočanech; naopak zastaví ve stanici Praha-Libeň. Výjimku představují rychlíky R 941, R 921 a R 943 vyjíždějící z Prahy v časných ranních hodinách, na něž se odklon nevztahuje; budou jezdit jako obvykle. Už z Kolína pojede do Prahy odklonem po jiné trati vlak EN 442.

Cestující musejí počítat se zpožděním. U vybraných odpoledních vlaků mezi Lysou nad Labem a Strančicemi (a také jednoho spoje na trase Milovice–Praha-Vršovice) by se navíc měli zajímat o výlukový jízdní řád. Časy odjezdů se totiž posouvají.

Bez velkých složitostí se obejde výluka na trati Chlumec nad Cidlinou–Křinec, která potrvá od 12. do 16. února. Bude se týkat úseku Městec Králové–Křinec, kde vždy v době mezi 7.10 a 15.30 budou všechny vlaky nahrazeny autobusy.

Náročné na pochopení se nezdají být ani krátkodobé změny na Mělnicku. V úseku Mělník–Všetaty se bude pracovat od 13. do 15. února, a to vždy mezi 10.30 a 15.30. Ve vlacích, které projedou, mohou cestující očekávat až desetiminutové zpoždění. Některé spoje ale budou nahrazeny autobusy.

Ilustrační foto.
Kde mají měřit rychlost, mohou policistům poradit občané

Do náhradních autobusů budou muset přestupovat také cestující na Berounsku – přičemž se to týká pasažérů osobních vlaků zajišťujících jak spojení Berouna s Plzní, tak s Protivínem. Bude to kvůli výluce jedné ze dvou traťových kolejí v úseku Beroun–Zdice, plánované od 14. do 22. února (a pak ještě mezi 26. a 28. únorem); vždy mezi 8.20 a 16.10. Lidé, kteří zůstanou ve vlacích, musí počítat s až desetiminutovým zpožděním.

Na Kutnohorsku stále pokračuje dlouhodobá výluka na trati Čerčany–Světlá nad Sázavou, kde pro překonání úseku Kácov–Zruč nad Sázavou přesedají cestující do autobusů. Tak to bude pokračovat až do odvolání – nejspíš do jara.

Ilustrační foto.
Záměry protáhnout tramvajové koleje za Prahu dostávají konkrétní podobu