„Dostávali jsme se během strážní služby do cvičných incidentů. Přičemž jsme samozřejmě předem nevěděli, odkud a kdo na nás přijde,“ popsal rotmistr Lukáš Gola, zástupce velitele pěší čety.

Scénář počítal jak s antimilitaristickými demonstranty (kteří však nebyli pacifisté a házeli i zápalné láhve), teroristy s nástražnými improvizovanými výbušnými systémy, tak přepadením nebo léčkami… Necelá stovka záložáků trénovala postupy v součinnosti s policisty či celníky.

Ilustrační foto.
Houbař ztratil v lese zbraň, policisté ji našli

„Základnu jsme měli na letišti, kde stála i polní jídelna a kuchyně. To všechno se muselo budovat. Vůbec velký důraz na cvičení byl kladen na logistiku a komunikaci,“ líčil Gola pracující jako technik vodáren.

Kromě letiště v Mošnově záložáci střežili a bránili další ohrožené „objekty kritické infrastruktury“, jako jsou palivový terminál v Sedlnici, trafostanice v Kletné či vodní nádrž v Žermanicích. Včera pak pro média předváděli, jak by si v případě infiltrace „militatních skupin“ počínali.

Dny NATO v Ostravě na letišti v Mošnově. Přehlídka jízdní a pořádkové policie
Letecké ukázky Dnů NATO zhatilo počasí. Proletěli jen Slováci s A319 a TU154

„Strážní služba probíhala nonstop i během ukázek. Nejde polevit,“ podotkl Gola. Ten je ročník 1987, povinná vojna ho minula, avšak do řad Aktivních záloh Armády ČR ho zlákaly tátovy vzpomínky a pocit zodpovědnosti vůči společnosti. „Našel jsem tady fajn partu,“ dodal.

Beseda s Jiřím Kajínkem v Knihcentru 16. září 2017 v Ostravě.
Kajínek v Ostravě: 100% sympatií a extrémní zájem. Podívejte se