Nepojízdná auta, která zbytečně zabírají parkovací místa a hyzdí pražské ulice, už Pražany trápit nebudou. Sněmovna tento týden schválila novelu zákona o silniční dopravě, která s autovraky zatočí. Zákon ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.

Parkovací zóny v Praze.
Volné hodiny pro návštěvy. Radnice chtějí změnu parkovacích zón

V současné chvíli totiž není možné nařídit odtah auta, které „pouze“ dlouhodobě nejezdí. Aby vůz bylo možné označit za vrak, musí mu chybět nějaká jeho podstatná část, například motor, kola nebo části karoserie. „A této definici drtivá část i roky odstavených vozidel neodpovídá. Denně naše občany bohužel musíme při jejich podnětech odkazovat na tento začarovaný kruh,“ vysvětluje starostka Prahy 10 Renata Chmelová (Vlasta). Desátá městská část počítá, že se uvolní parkovací místa v řádu stovek.

Pokuta až 300 tisíc korun

Nově bude moci majitel komunikace, tedy obec či kraj, vyzvat vlastníka auta, aby jej odstranil. Pokud tak ve stanové lhůtě neučiní, správa vozidlo odtáhne. Stroj pak může jít do dražby nebo do likvidace na náklady vlastníka. „Odstavení takového auta bude navíc přestupkem za pokutu až 300 tisíc korun,“ říká Daniel Čech, vedoucí silničního správního úřadu v Praze 10.

Schválení zákona netrpělivě očekávala i Praha 8. Ta v minulém roce obdržela od Správy služeb hlavního města Prahy 86 návrhů na odtažení „V současné době je pro nás odstranění jednoho vraku několikaměsíční práce, mnohdy s nejasným výsledkem,“ říká radní Prahy 8 Tomáš Slabihoudek (TOP 09).

Primátor Zdeněk Hřib měl „na koberečku“ řeporyjského starostu Pavla Novotného
O UFU nebo pozici Řeporyjí. Primátor měl „na koberečku“ Pavla Novotného

Nečekat na dlouhé schvalování zákona se již dříve rozhodl starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Jen za minulý rok z jeho čtvrti záhadně zmizelo nejméně 13 autovraků. „Řeporyje jsou u vytržení. My máme vraky, na rozdíl od jiných starostů, uklizené. S UFO jsme se v Řeporyjích ale ještě nerozloučili, určitě ještě pár vraků udělá,“ říká Novotný. „I když jde o významný posun, jsme ale pořád ještě daleko od západní Evropy,“ dodává.

Dlužno však dodat, že s původním návrhem přišla do sněmovny opoziční TOP 09 už v říjnu 2018, její návrh, který stanovoval lhůtu propadlé STK na tři měsíce, ale vláda nepodpořila. Poslanci ANO pak o měsíc později přišli se svým návrhem, který označili za vlastní.

„Jsme rádi, že se koaliční poslanci nechali naším návrhem inspirovat a jejich novelu, byť neurychlí odtahy tak, jak jsme navrhovali my, naši poslanci podpořili,“ dodává předseda TOP 09 Praha 10 Radek Lojda.

Nahlásit autovrak je možné jednoduše pomocí aplikace Mobilní Rozhlas. Stačí vrak vyfotit a zařadit do příslušné kategorie. Aplikace pak podle GPS pozice sama dohledá katastr obce.

Vrak stojíci na pražském Jižním Městě, na parkovišti v Metodějově ulici, 3. září
Roky zabírají vraky místa v (nejen) pražských ulicích. Pomůže zákon?