Pracovníci firmy teď budou s nožíky v ruce sklízet úrodu každý druhý den. V bedýnkách ve Velkých Němčicích skončí každá salátová okurka správné velikosti a váhy mezi třemi až čtyřmi sty gramy.

„Bez umělého přisvětlování trval proces dozrávání o několik týdnů déle. Tyto rostliny jsme sázeli na konci šestého týdne letošního roku, okurky dozrály výhradně za pomoci slunečního svitu,“ ukazuje na první úrodu Martin Vetter, agronom společnosti ve Velkých Němčicích.

Ilustrační snímek
Cena cibule, paprik i rajčat trhá rekordy. Lépe by mělo být až za pár měsíců

Teplota uvnitř přesahuje dvaadvacet stupňů a mezi sběrači v letním oblečení se pohybují další pracovníci. Ti pro změnu vyvazují okurkové liány na provázky přichycené ke konstrukci. Pohybují se přitom na plošinách i v několikametrové výšce. „Další odstraňují nechtěné výrůstky, případně květy, tak, aby rostlinu neoslabovaly a vyživovala jen určitý počet plodů,“ popisuje Vetter.

Letošní první sklizeň okurek ve sklenících Čerstvě utrženo ve Velkých Němčicích na BřeclavskuLetošní první sklizeň okurek ve sklenících Čerstvě utrženo ve Velkých Němčicích na BřeclavskuZdroj: Deník/Dagmar Sedláčková

Všude panuje přísná hygiena, mezi rostliny nikoho nepustí dezinfekční rám u vstupu. „Důvodem je ochrana rostlin před viry a bakteriemi, které by se sem mohly dostat zvenčí. Zásadně nepoužíváme žádné chemické přípravky, ale výhradně biologické. Například proti molici či mšicím,“ podotýká agronom.

Živiny pro rostliny, které farmáři pěstují hydroponicky, hlídá elektronický systém. Hodnoty zobrazuje na monitorech počítače v kanceláři. Stejně jako teplotu a vlhkost ve skleníku.

Vynucená pauza 

Podobná situace panuje i v Mutěnicích na Hodonínsku, kde pracovníci kladou do bedýnek pro změnu dozrálá rajčata. I tady po několikaměsíční pauze. K ní přinutila farmáře, sdružující se pod jednu značku, vysoká cena energií koncem roku. Deník o zastavení provozu informoval.

Během jednoho dne sklizně posbírají zaměstnanci a brigádníci kolem sta kilogramů rajčat a na pětadvacet tisíc kusů okurek. „Letos máme v plánu dodat na trh osm milionů kusů okurek a přes tři a půl tuny rajčat, cherry i keříčkových odrůd. Novinkou jsou letos také papriky a sklízet budeme tradičně i borůvky, jahody a maliny,“ počítá Jan Krumpholc, provozní ředitel Čerstvě utrženo.

Ilustrační snímek
Obtížná situace. Malí pěstitelé se snaží svou produkci udat na internetové mapě

Zda zapnou farmáři opět rostlinám umělé přisvícení zatím není jasné. „Rádi bychom, ceny energií se v současné době jeví optimisticky, uvidíme jak se budou vyvíjet dál,“ vyčkává Krumpholc.

Zelenina dozrála v těchto dnech i ve sklenících v Tvrdonicích na Břeclavsku.