Víno zná už od dětství. Už jako malý chlapec chodíval s dědou do sklepa. „Poznával jsem vůně jednotlivých vín. Myslím si, že tato schopnost má k parfémům velmi blízko,“ prozrazuje Vajčner, který je profesí sommelier.

Nyní se mu povedlo přenést vůni vína do formy parfému. Vybral si tramín, protože jde o výrazně aromatické víno s vůní růží. „Střed parfému tvoří růže anglická, hlava je malina a meruňka a základem je vanilka a benzoe. Posledně jmenovaná složka je pryskyřice a spojuje vše dohromady,“ popisuje.

Došková chalupa slouží již pátým rokem jako muzeum.
Petrovice mají znovu Salón tety Tóny. V chalupě a po osmdesáti letech

Všechna potřebná povolení sháněl rok. „Myslel jsem si, že to bude mnohem jednodušší. Musel jsme mít souhlas brněnské i znojemské hygieny, místo výroby schvaloval stavební úřad a také hasiči vzhledem k tomu, že při výrobě používám alkohol. Namíchání pak zabralo několik měsíců,“ odhaluje Vajčner.

Vyrobený parfém tvoří pětadvacet procent esence. Vůně vydrží na těle poměrně dlouhou dobu. „Testoval jsem ho na přítelkyni. Já sám jsem parfém během výroby cítil úplně všude a jsem přesvědčený o tom, že parfuméři svou vůni musí nějaký čas dokonce nenávidět,“ uvažuje.

Ilustrační foto
Pitná voda poteče do 150 vinných sklepů. Vyřeší problém s vysychajícími studněmi

Parfémy s vůní tramínu mohou koupit zájemci v prodejně Znovínu v Louckém klášteře ve Znojmě. „Nyní je v prodeji první šarže, která čítá sto lahviček. Jakmile budou docházet, připravím další. Každá šarže přitom může vonět malinko jinak. Záleží totiž na tom, v jakém ročním období se sbírají růže, z kterých se vyrábí esence,“ upozorňuje.

Prostřídat práci sommeliéra s výrobcem parfému se Martinovi Vajčnerovi líbilo. V hlavě se mu rodí další plány na nové vůně. „Původním záměrem bylo uvést parfém na trh v zimě, protože se svou povahou hodí spíše do zimního období. To se kvůli úředním průtahům nepovedlo, ale nevadí. Na letní sezonu chystám lehký muškát s vůní mandarinky a citrónu. A v rád bych připravil i pánskou vůni,“ prozrazuje plány Vajčner.

Ilustrační foto.
Svezou se ještě turisté na Znojemsku Vinobusem? Rozhodne příští rok