"Každý rok obcházím všechny třídy ve škole a k dětem vedu stejnou řeč. K hezkým výsledkům za pololetí jim pogratuluji a když se vysvědčení nepovedlo, tak jim říkám, že to do konce příštího pololetí vylepšíme. Na naší škole se nikdy nestalo, že by děti kvůli horšímu vysvědčení udělaly nějakou hloupost,“ vysvětlil ředitel Základní a mateřské školy Králův Dvůr Počaply Vladislav Krabec.

V posledních letech už mají rodiče díky technice velmi dobrý přehled o známkách svých potomků po celý školní rok. Školáci už špatné známky neutají, jako tomu bývalo v dřívějších dobách. Vysvědčení tak není pro rodiče žádným velkým překvapením. „Všechny známky jsou v dnešní době elektronicky přístupné a rodiče je tak celé pololetí vidí. Už to není jako dříve, kdy děti před rodiči statečně schovávaly žákovské knížky a pak měly strach z vysvědčení,“ vysvětlil Evžen Krob, ředitel králodvorské základní školy, která je největší v berounském regionu.

Nový pravoslavný kříž se vysvětí v sobotu
Suvorovovi vojáci mají u Žebráka svůj kříž

Děti už proto nemají strach z reakce rodičů na případné špatné známky. Nebojí se křiku, ponižování a různých trestů, které se tu a tam v dřívějších dobách objevily. „Případ, kdy dítě kvůli špatným známkám na vysvědčení nepřišlo domů, jsme v berounském regionu neměli. Kvůli vysvědčení se tady nikdo nepohřešoval. Z nešťastné lásky páchají sebevraždy, ale kvůli vysvědčení ne,“ uvedla mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

V případě potřeby mohou rodiče i děti navštívit psychologa, který je pro ně k dispozici přímo na základní škole. „S dětmi a rodiči řeším během roku mnoho problémů. Ale žádný se zatím netýkal špatných známek na vysvědčení. Na základní škole probíhají ve třídách různé preventivní programy, které jsou cílené na konkrétní i aktuální problémy. Jedním z těchto preventivních směrů je i to, aby děti neměly strach ze svých výsledků,“ vysvětlil psycholog při 2. Základní škole Beroun v Preislerově ulici Pavel Kroy.

V městské galerii Holandský dům v Berouně v pondělí začala výstava fotografií Pavla Palusky nazvaná Sport ve fotografii.
Pavel Paluska vystavuje v Holandském domě