Situací v přístupu VZP vůči pacientům na severu Moravy a Slezsku se zabývá i vedení Moravskoslezského kraje.

Kraj i nemocnice hodlají vyvíjet na pojišťovnu větší tlak, aby slevila ze svých požadavků. „VZP nám sdělila, že souhlasí s tím, abychom provozovali lůžka léčebny dlouhodobě nemocných (LDN), ale současně si stanovili podmínku podpisu Přílohy č. 2. A tady je problém, protože jde o dokument, který z mnoha důvodů v současné době podepsat nelze. Mimo jiné k tomu není platná vyhláška, a přestože na přípravě pracujeme už od loňska, VZP stále není spokojena. Proto bychom se měli řídit doporučením VZP a posílat jejich pojištěnce do Orlové,“ vysvětlil ředitel havířovské nemocnice Jan Ferenc.

VZP nutí pacienty zbytečně cestovat

Staří nemocní lidé však nechtějí trávit dlouhé týdny a měsíce daleko od svých příbuzných. Raději se přepisují k jiným pojišťovnám, které obstrukce nedělají. Od VZP tak už neutíkají mladší klienti, které zlákaly jiné pojišťovny na vyšší bonusy, ale nyní i starší lidé, kteří k tomu byli dohnáni okolnostmi. „S pomocí bratra jsem se přehlásil k Revírní bratrské pojišťovně a mám klid. Nevidím důvod, proč by mě měla pojišťovna nutit cestovat do Orlové,“ řekl Petr Mikl.

Ještě větší komplikace mají kvůli finanční politice VZP lidé s nemocným srdcem. Od 1. dubna jim totiž havířovští lékaři nemohou voperovat kardiostimulátor. Z rozhodnutí vedení VZP musejí cestovat do Frýdku-Místku, případně Ostravy nebo Třince. Protože se nebudou provádět operační výkony, nebude uplatnění pro zkušeného lékaře. Pokud odejde, nebude nemocnice provádět ani servisní úkony, kterými jsou pravidelné kontroly pacientů.

Ti také budou muset dojíždět jinam. „To se mi vůbec nelíbí. Tady to mám pár minut, zatímco jinde budu muset komplikovaně dojíždět. Není to správné a tato služba by měla zůstat v Havířově, pokud ji tady doteď dělali,“ reagovala Zdeňka Doležílková, která byla posledním pacientem, kterému pojišťovna implantaci kardiostimulátoru v havířovské nemocnici proplatila.

Havířovská radnice neche snížit komfort pacientů

VZP si nadrobila nejen přímo v nemocnici, ale také u havířovské radnice a vedení kraje. Podle vedoucí odboru zdravotnictví Moravskoslezského kraje Petry Eliášové, která nemocnici ze svého nedávného dočasného vedení zná, není důvod, aby pojišťovna péči omezovala: „Havířovská nemocnice je pro operace kardiostimulátorů po všech stránkách dobře vybavena. Aby se nesnížil komfort pacientů, máme zájem o zachování provádění zákroků i následných kontrol. Máme za to, že kontroly by měly být prováděny tam, kde byla provedena operace. S VZP budeme o tomto tématu opět jednat."

Krajský úřad hodlá hájit zájmy pacientů, kteří mají být hospitalizováni v LDN. „VZP by si měla uvědomit, že jde o jejich pacienty, doplnila Eliášová. Shodně se vyjádřil i primátor Havířova František Chobot: „O problémech, které má nemocnice s VZP, jsem byl informován. Mrzí mě, že VZP nechce umožnit svým pojištěncům hospitalizaci v havířovské LDN. Jiné pojišťovny smlouvu se zařízením uzavřenou mají. Rovněž si myslím, že není správné, že jsou pacienti vinou přístupu VZP nuceni se přehlašovat k jiným pojišťovnám.“

Podle VZP bylo omezení provedeno na základě doporučení ministerstva, podle kterého by kardiovaskulární centrum mělo ročně provést minimálně 100 implantací kardiostimulátorů.

„Naše pojišťovna posoudila také problematiku implantací kardiostimulátorů na pracovištích, která nebyla zařazena do sítě kardiovaskulárních center. Při posouzení jsme vzali v úvahu materiální a personální zajištění péče, počty provedených implantací v loňském roce, dostupnost péče jiných zařízeních a další vybrané parametry. Vzhledem k tomu, že NsP Havířov zdaleka nedosahuje doporučeného počtu 100 implantací za rok, VZP přistoupila k ukončení úhrady této péče od 1.4.2010. Zdůrazňuji, že jde pouze o ukončení vlastních implantací kardiostimulátorů, naopak nedochází k omezení žádné další kardiovaskulární péče, kterou nemocnice doposud poskytovala.

VZP: Logický krok

Centralizace kardiovaskulární péče do center či vybraných pracovišť je logickým krokem. Tato pracoviště jsou výborně materiálně i personálně vybavena, poskytují komplexní péči o pacienta, provádí velké počty složitých výkonů, což je také podmínkou pro získání a udržení v odpovídající erudice lékařů. Tato pracoviště jsou schopna garantovat našim pojištěncům péči na velmi vysoké úrovni, což je primárním zájmem naší pojišťovny,“ uvedl ředitel odboru zdravotní péče VZP pro Moravskoslezský kraj Michal Vojáček.

V případě LDN VZP trvá na splnění stanovených podmínek. „Po opakovaném projednání této žádosti a posouzení problematiky jsme vyslovili souhlas s úhradou této péče, avšak za splnění zcela jasně definovaných podmínek. Jednou z podmínek je zpracování tzv. přílohy č. 2 smlouvy, která definuje rozsah nasmlouvané péče, aktuální věcné vybavení a personální zajištění pro poskytování této péče. Uvedené údaje naše pojišťovna požaduje od všech nemocnic, abychom mohli posoudit, zda dané zdravotnické zařízení je odpovídajícím způsobem vybaveno a je garantována kvalita poskytované péče. Příloha č. 2 s NsP Havířov není v tuto chvíli dokončena a na jejím dopracování se oboustranně pracuje, proto v tuto chvíli nejsou splněny stanovené podmínky pro nasmlouvání LDN,“ vysvětlil Vojáček.

VZP přitom kritizuje nemocnici za to, že obsadila lůžka, aniž by k tomu měla souhlas pojišťovny.

„Jsem nucen dále uvést, že přestože nebyly splněny stanovené podmínky a smluvně nebyla uzavřena dohoda o úhradě péče v LDN, přistoupilo vedení nemocnice již v průběhu března k hospitalizaci našich pojištěnců. Následně byli pojištěnci využiti k velmi nekorektnímu nátlaku na naši pojišťovnu ve smyslu uzavření příslušného mluvního ujednání se zpětnou účinností, a to bez splnění shora uvedených podmínek. Péče o naše pojištěnce je zajištěna v síti stávajících smluvních LDN. Jakmile NsP Havířov splní všechny stanovené podmínky, je naše pojišťovna v souladu s vydaným příslibem připravena uzavřít odpovídající smluvní ujednání o úhradě péče v LDN,“ doplnil stanovisko VZP Vojáček.