„Za získanou finanční odměnu 750 tisíc korun pořídíme školní nábytek, provedeme nějaké opravy osvětlení, doplníme docházkový systém o další komponenty, nakoupíme počítače a tiskárny. Jako zajímavost mohu uvést pořízení brýlí pro virtuální realitu nebo 3D skeneru, kterým doplníme naši 3D tiskárnu. 15% ze získané částky půjde na odměny učitelům," řekl ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman.

Letos poprvé byla tato motivační soutěž rozdělena do dvou kategorií gymnázia a střední odborné školy. Podle Bergmana k výhře Gymnázia Teplice pomohla velikost školy i aktivita učitelů. „Dobrá škola je postavená hlavně na tom, kolik žáků pošle škola do soutěží a jak tam uspějí, a také na tom, kolik všelijakých akcí pro podporu výuky škola zorganizuje. Další kritéria jsou nevýznamná. Protože je Gymnázium Teplice velkou školou s mnoha nadanými žáky, je pochopitelné, že získalo hodně bodů za soutěže. Učitelé naší školy jsou navíc velmi iniciativní a nápadití a organizují pro obohacení výuky spoustu exkurzí, přednášek, besed, návštěv výstav, divadel, koncertů atd. Takže i v této oblasti jsme získali hodně bodů. Jsme za vítězství samozřejmě velmi rádi a jsme pyšní. Na druhou stranu přiznáváme, že velké školy jako jsme my mají v soupeření výhodu. I když se body přepočítávají koeficientem podle počtu žáků, zvýhodnění je i tak významné," dodal Bergman.

Letošního ročníku se aktivně zúčastnilo celkem 36 škol zřizovaných krajem. „Rok od roku se do soutěže hlásí stále více škol a já jsem velice rád za zájem o tuto motivační soutěž. Zároveň si vážím vaší vzájemné spolupráce na neustálém zlepšování kvality vzdělávání. Věřím, že podpora školství ze strany kraje přetrvá na této úrovni i do budoucna," řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Teplicko uspělo i v kategorii střední odborné školy. Na pátém místě skončila Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice. Získala odměna 250 tisíc korun.

Symbolické šeky si převzali ředitelé vítězných škol při příležitosti pravidelné porady v budově krajského úřadu. (kos, red)