Tragédií mohlo skončit vojenské cvičení ve vzdušném prostoru nad Drnovicemi u Lysic. Při cvičení se totiž z jednoho letounu, který nad obcí prolétal kolem druhé hodiny odpolední, uvolnily dvě tři sta padesátilitrové palivové nádrže. Jedna z nich dopadla do polí asi sto metrů od vesnice. Druhá přistála v zahradě poblíž výrobny paličkované krajky. Zda se jednalo o technickou závadu nebo chybu pilota, šetří na místě vojenská policie a armádní specialisté. „Nádrže byly prázdné. Naštěstí se nikomu nic nestalo,“ řekla blanenská policejní mluvčí Iva Šebková.

Děti si myslely, že jde o bomby

Podle slov drnovického starosty Bohumila Tenory si padajících nádrží všimly děti ze školní družiny. „Od rána nad vesnicí kroužila při cvičení vojenská letadla. Děti, které padající nádrže viděly, říkaly že z letadla vyhazují do pole bomby. Vypravili jsme se do terénu a objevili dvě nádrže. Byly asi dva metry dlouhé. Jednu z nich jsme našli v poli a druhou pak těsně u jedné z dílen na okraji obce. Naštěstí nespadly do obydlené části vesnice. Netroufám si odhadnout, jakou škodu by způsobily, kdyby zasáhly některý z domů. Ještěže to skončilo takto a nikomu se nic nestalo,“ dodal Tenora.

Druhá z nádrží dopadla v blízkostí drnovické dílny, kde se vyrábí paličkovaná krajka. Její spolumajitel Radek Zouhar zaslechl po druhé hodině odpolední tlumenou ránu, ale nevěnoval jí pozornost. „V dílně nikdo nebyl. Zaměstnanci z ranní směny už byli pryč. Pak mi volal starosta, že nám do zahrady něco spadlo,“ přiblížil Zouhar, který se vypravil do opuštěné zahrady poblíž dílny. Našel v ní prázdnou nádrž z letadla. „Z legrace jsem si pomyslel, že se možná jedná o nějaký útok naší konkurence. Jsme nejstarší výrobna paličkovaných krajek na světě a největší v Evropě. Konkurence po nás pěkně jde, tak si říkám, že se asi netrefili. Pak jsem si vzpomněl, že nad obcí bylo letecké cvičení,“ poznamenal s úsměvem Zouhar, ale vzápětí s vážnou tváří dodal, že kdyby nádrže dopadly mezi domy, mohlo se stát neštěstí.

Případ šetří vojenská policie

Nález Drnovičtí okamžitě nahlásili vojenské policii, která na místo vyrazila s technikou.

„Zatím mohou říct jen to, že při leteckém výcviku na obcí Drnovice došlo k odhozu prázdných přídavných palivových nádrží z letounu L-159. Jedna z nádrží dopadla do neobydleného prostoru a druhá do nevyužívané okrajové části zahrady areálu továrny. Nedošlo k žádnému zranění osob ani vážnější materiální škodě. Událost na místě šetří komise velitele vzdušných sil Armády České republiky. Do Drnovic vyrazila také speciální skupina a Vojenská policie,“ řekla tisková mluvčí 22. základny letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou Štěpánka Skřipská. Právě z náměšťského letiště nyní letouny L-159 startují na cvičení, z důvodu výluky přistávací dráhy na letišti v Čáslavi.